onsdag 9 september 2009

Hall - elujah

Var bara tvungen att lägga ut några bilder på klassisk innebandymark i Dalarna. Eller mark och mark, snarare klassiska lokaler. Fjärran från FK Arena, Swedbank Arena och Unihoc Arena. Men ack vad dom doftar ribbstol och gymnastikmatta och...helt enkelt innebandy.

*

Noretskolan i Mora. Eller Garderoben som den också kallas.

Här gjorde jag fyra mål på Nusnäs IF 1986 innan jag blev uttacklad i omklädningsrummet (dörren var ju alldeles bredvid sargen...) av Anders Abrahamsson, en dåtida tuffing.

Det var även här Jonas "Silen" Eriksson i Balrog uttalade de nu klassiska orden: "här springer vi arslet av oss på planen och så står ni och röker". "Ni" det var domarna det. Jag var en av dom.


En rolig grej på Noretskolan är fönstren. Eller rättare sagt, från början fanns det inga. Man glömde dom när man byggde hallen. Så dom gjordes efteråt. Vilket fick till följd att första cupen så fick målvakt och domare solen i ögonen tidigt en morgon. Och det fanns ju inga gardiner.

Tänkte inte på det.

*

Den mest klassiska hallen i Mora. St Mikaelsskolan. Vilka derbyn det spelats här mellan Mora IBK, KAIS, Pintorps IBK och några fler.

Härifrån ska de finnas någon gammal film från nåt derby när målvakten i ena laget tar en motståndare och lyfter honom över sargen.

Det var här jag och legenden Peter "Lillis" Wallin dömde en DM-match som började 22:30 på kvällen som slutade 23-1 och där ena laget ville gå hem efter två perioder...


Lillis, som för övrigt gjort några miljoner mål i den här hallen.

Många gånger har man också dömt Sveriges äldsta turnering som fortfarande spelas, St Mikaelsspelen här. Många elitlag och många landslagsspelare har passerat dessa omklädningsrum.

*

Blå Hallen i Malung. Nästan lika klassisk som St Mikaelsskolan. Platsen för den klassiska Midnattscupen bland annat. Och en fruktad bortaresa i seriespelet.



Det var här Falu IBK:s U-lag vann med 16-1 en gång och alla gjorde poäng, till och med målvakten. Eller nästan alla. Inte Patrik "Idof" Idofson.
p
Men det vill han inte höra talas om.
p
*
p
Och den sista "gympasalen". Den i Rättvik. Även här har spelats klassiska derbyn, mellan Boda IBK och Vikarby IK. Publiken i Rättvik var fruktad. Ibland var den nästan på väg ned på planen.


Det var här som det var så kallt ute en gång under ett SM-kval så allting frös sönder.
p
Det var istappar i duschen och minusgrader inomhus.
p
Coolt.
p
*
p
Vilka kulthallar...
p
*****
p
Läste i dagens FaluKuriren att Peter Nordström och Thomas Rhodin tjänar cirka 150 000 i månaden på att spela hockey i Leksands IF.
p
150 000.
p
I månaden.
p
I Allsvenskan.
p
Ett hundra femtio tusen.
p
Det finns unga människor som utbildar sig bra för dyra pengar och får gå på A-kassa. Och det finns folk som lever på socialbidrag. Man drar ner på skola, vård och äldreomsorg.
p
Och så finns det alltså lite halvavdankade lirare som inte gör nåt annat än spelar hockey.
p
För 150 000 i månaden.
p
Man blir ju förbannad.
p
Vad är viktigt här i livet egentligen och när ska nån säga ifrån?
p
*****
p
Och Sverige gjorde en kanonmatch mot Malta och avgjorde med ett oerhört snyggt mål i god tid.
p
*****
p
Nu ska jag hoppa in i duschen.
p
*****
p
Kvällens låt: Hot Water - Level 42
p
*****
p
Tala är silver, tiga är guld
/Nordström/

Inga kommentarer: