onsdag 21 oktober 2009

1, 2, 3 ..... 39, 40!

En sak har glömts bort.

Oförlåtligt.

Eller så har jag förträngt det lite för att det var så många bilder att lägga in.

Tom Westers 40-årskalas.

Mannen-myten-målvakten-legenden-bästa vännen firade sin stora dag ute på Bodegan i Roxnäs den 22 augusti. Bra många människor hade samlats och förutom en stor hög med släktingar så var det en massa legender och kultpersoner från innebandytiden.

Fattas bara.

Tipspromenad, god mat, god dryck, bandunderhållning, musiktävling och dans stod på det späckade schemat.

I det hela var det en mycket trevlig kväll.

Tillbaka till legenderna.

Följande bildgalleri har en rätt så hög kultstatus.

Så många härliga människor har nog aldrig varit på bild på samma blogg. Förutom att de är Toms vänner, är de mina också och är och har varit en stor och viktig del i mitt liv.

Cred to you all!

*****

Vi går ut lite lätt med Toms farsa, krutröksbagaren, travexperten, bowlingfantomen och tennisproffset.

Rune.

Mannen som personifierar orden "Ingenting är omöjligt".

Som alltid är kolugn.




*

Toms (extra)mamma Karin.
p

Alltid glad. En mycket härlig dam som man har haft många trevliga samtal med i det Westerska palatset. Karin är den som hållit reda på Tom och Rune i alla år.
p

*
p
The Big Kahuna, Peter Bergestål.
p
Mannen med 90-talets hårdaste innebandyskott. 3-4 bollar gick på varje träning. Mannen som aldrig är svarslös och som har en enorm respekt med sig. Still going strong i Kingsgården. En av dom bästa domarna genom tiderna i Sverige.

p
Hans bästa kommentar: en lagkapten kommer fram efter första perioden och säger till Peter:

p
- Du domarn, jag tycker det är mycket armbågar nu.

p
Peter tittar på honom som om han vore en idiot och säger, sådär som bara han kan göra:
p

- Det är det väl inte, det är ju paus.
p

*

Jessica "Tate" Hedberg.

En av mina bästa vänner och en i den absolut innersta kretsen i Norslunds/IBK-gänget. Har spelat i både Falu IBK, HSK Innebandy och IBF Falun. Klassiskt. Mycket allmänbildad. Mycket
trevlig umgänge med henne och hennes karl Micke "Carllarson" Larsson har man haft.
p
*
p
Martin Kruse och Ullis Landström.
p
Martin, en i den fantastiska 74-75-kullen som jag hade äran av att träna under fem år när de var juniorer. En tuff och hård back med ett enormt hjärta för allt det han gör. Numera hemflyttad till Falun efter många år i exil i Stockholm.
p
Till höger är det Ullis som är sambo med Jonas "Sockan" Karlsson. Också trevlig. Alla är trevliga.

*
p
Johan Östman.
p
HSK:are från början. Duktig tränare, varit proffs i Schweiz. Även duktig på att dansa som ni ser på bilden. Eller han vill tro det i alla fall.

*
p

Micke "Hille" Hilleskär. Presentation egentligen överflödig.


En av världens absolut roligaste människor. Störtskön.
p

Bilden är så typisk för Hille.
p

Älskar dig, Mannen!
p

*

Ove "Yv", Hahnberger" Larsson.
p

En av dom snällaste människor jag vet. Ett av de bästa utkasten i historien. Tyvärr, precis som kvällens hedersperson, AIK:are. Vilket drar ned betyget lite.
p

Ove har en lång karriär med väldigt långt hår bakom sig (i o f s brukar man väl ha håret bakom sig). Numera är Ove dock väldigt kortfriserad. Ove har dessutom sent i livet ändrat riktning och börjat plugga. Och det går bra.
p

Starkt gjort.
p

*
p

Magnus "Mange" Green.
p

Den andra halvan av radarparet HilleoGren. Rapp i käften, tuff i kroppen när han var back. Numera boende nånstans i Gästrikland med familj.
p

Blivit brillsnok på gamla dar. Måste svida, så många såna som han har retat för det genom åren.
p

En Greenklassiker: Inför en träning åkte Magnus ganska fort i sitt röda vrålåk eftersom dom var lite sena. Vid Järlindskiosken (ligger några hundra meter från Lugnet) svänger han in lite för häftigt så motorhuven flyger av (!?). Magnus Jernberg som var med, och inte är en man av stora ord, säger lite försynt: Ska du inte stanna? Varpå Green, utan att titta på honom" lugnt säger.
p

- Äääh, vi tar den efter träningen.
p

*

Åsa Hansen, numera gift med Henrik "Henke" Lundkvist. Också han väldigt, väldigt trevlig. Och en riktig hejare på golf.
p

Åsa och jag har partat mycket tillsammans och haft mycket roligt, både på gamla klassiska Shopen,Banken och på Harry's. Åsa, som kommer från Grängesberg från början, var också duktig back i IBF.
p
Det var för med övrigt Åsa som jag satte mina fikarekord på fredagarna: 6 timmar och 15 minuter inne (Gläntan, buhu, Rest In Peace), 5 timmar och 45 minuter ute (Geislerska).
p
Svårslaget.
p
Tyckte hon var lite olik sig. Men sen stälpte hon på dansgolvet (eller sanden), och då kände jag igen henne.
p
*

Patrik "Bäcken" Bäck.
p

Mannen som var en mycket duktig hockey- och fotbollsspelare. och som jag lyckades lura med i Falu IBK. Det tror jag inte han ångrat. Mycket duktig spelare förr. Och så har han gjort come-Bäck som tränare i IBF Ungdom nu också. I like it a lot.
p
Också Norslundare, vilket är ett gott epitet. Många roliga kortspelskvällar och annat har vi haft.
p
Patrik är även berömda för sina sendrag.
p
*

Två legender, en bild. Jonas "Sockan" Karlsson och Daniel "Thuna" Thunstedt.
p

Sockan, till vänster. Eminent fotbollspelare i Falu BS och Slätta SK. Polare med Bäck, så kom han med i IBK. En målskytt av rang. En glad skit. Alltid.
p
Thuna till höger. Mannen med världens längsta överkropp. Också en av de fantastiska 74-75:orna. En av mina "extrasöner". En fighter på innebandyplanen. En charmör utanför.
p
En typisk Thunakommentar: Thuna är på krogen, frågar en tjej:
p
- Ska du följa med hem till mg?

Varpå tjejen svarar:
p
- Jag går inte hem till vem som helst.

Blixtsnabb replik från Thuna:

- Ska vi gå hem till dig då?

Love-ly.

*
p
Även min älskade gumma var där och frotterade sig med övriga startfältet.

Hon fick min ölbiljett, så hon var nöjd. Kul att få dela kalaset med henne.
p
*
p
Lars "Dalle" Dahlin.
p
Brytsäker och poängfarlig back med dåliga uppspel (kunde aldrig lyfta bollen mer än två centimeter från golvet). En pingisvirtuos, ja han är virtous på alla sporter. Ett bollgeni helt enkelt. Glad, trevlig och spontan.
p
Jag och Dalle är nog de enda i Falu IBK som fått skriva autografer under en turnering. Två småkillar kom fram och skrek: det är ju ni som är nr 11 och nr 19 i Falu IBK! och så fick vi skriva på ett matchprogram.
p
15 minutes of fame.
p
*
p
Mikael "Hägring" Häger.


Om Ove är snällast i världen, så är Häger näst snällast. Urnorslundare, jobbat på fritidsgården där, materialare, ledare för skolinnebandy, ja Häger har gjort mycket. Alltid med ett leende på läpparna.

*

Peter "Linken", "Farsan" Lindqvist.


Behövs väl egentligen ingen presentation. Hyperfarlig målskytt och min anfallskollega under sju år i Falu IBK. En av mina absolut bästa vänner. Som alltid ställer upp. Oerhört duktig på sitt jobb på FK och som webmaster och fotograf och som... en händig kille helt enkelt.

Även om han aldrig vill erkänna det, så var han borta på en IBK-fest en gång i över en timme. Jag hittade honom i städskrubben när jag skulle hämta en sopkvast.

Där stod han i mörkret med ett leende på läpparna.

Det är tur att det finns de som inte behöver så mycket för att bli glada.

Han kanske blev glad att se mig?
p
Eller så ville han helt enkelt bara vara (för) sig själv för en stund.
p
*
p
Patrik "Wallan" Wallin.
p

Gigantisk - och bra - målis, Hemköpsboss numera. När han gick ut och mötte motståndarna gjorde han sig så stor att dom nästan gjorde på sig. Inte många frilägen han släppte in.
p
En gång när vi skulle på cup på Åland hade vi en frågesport, Ålandsfrågan. En av frågorna var:
p
Vad är störst?

1 En mammut
x En ålandsfärja
2 Wallan
p
Rätt svar var självklart 2.
p
Wallan gjorde Bäck stentokig en gång. Också detta på Åland. Vi ledde med 15-0 mot ett lag som inte hade gjort ett mål under hela turneringen. En av deras backar rensade bort bollen. Den studsar mot Wallan som reser sig upp och låter bollen rulla in i mål.
p
Bäck skriker åt Wallan: vad fan gör du?
p
Wallan tittar lite förläget och säger tyst:
p
- Jag tyckte så synd om dom...
p
*

Lars-Erik "Larsa" Håkansson.
p
Lägg till Larsa till Tom och Peter så är ekvationen fulländad. En fantastisk vän. En av dom få som slår mig i kunskapsspel och annat. Det tar jag så gärna. Vi har haft otroligt myket kul ihop. Och träffas än idag lite då och då.
p
Stort hårdocksfan. Kan ha uppfunnit ett skott i innebandy, Hälsinggårdssveparen.
p
Larsa har gjort så mycket roligt så det går inte att välja nåt tror jag. Men okej, när han spelade Nattraiden i Borlänge (dygnet runt, tre mot tre, små mål, korta matcher) en gång så var det en som slog honom på fingrarna. Larsa (som är stor och lång men egentlgen jättesnäll) spände ögonen i honom och sa bestämt och sammanbitet:
p
- Hörru din jävla Djungel-Jim, kommer du i närheten av mig en gång till så slår jag ihjäl dig!
p
Killen hoppade av planen och bytte inte in något mer.
p
Djungel-Jim.
p
Obetalbart.
p
*

Bengt "Bengan", Finger-Bengt Pettersson.
p
Känd. Ökänd. Omtyckt. Mannen som gav uttrycket "Fighting Spirit" ett ansikte. Benbrott, hälsenor, ja, säg vad han inte haft av. Ägde en gång en klassisk vit bubbla. Jobbat som sportchef på DD. Nu är det inlineshockey som gäller för Bengan.
p
Bengt var lite het när han spelade. Han är, förmodligen, den enda som crosscheckat av en gammal svart Unihoc mot en spelare. Det är svårt, men han klarade det.
p
*

Johan "Juha", "Jottis" Hedberg och Johan "Santa" Sandgren.


Två Johan är inte en för mycket. Johan H är lillebror till Jessica "Tate" Hedberg och var även han en duktig ib-spelare. Har bott i Nya Zeeland men bor nu i Sverige igen. Han är den enda som sprungit in med huvudet i dom bärande stolparna på Västra skolan, innebandyns Hall of Fame. Trots att han var kortast.
p
Johan S är en fotbollskompis till Tom. Han är nog mest berömd för att en gång på en fest hemma hos sig inte kommit längre än till slänten, fem meter från huset. Där låg han och sov när taxin kom.
p
*

Per "Porre" Fagerström.
p

Tror han var kompis med nån kompis en gång och på det viset kom han in i IBK och gänget. Och blev kvar. Expert på färg och bygg. Målade även en hel del på innebandyplanen. Också mycket sällskaplig.
p
*

Torsten "Totte","Borst" Andersson och Jakob "Jake" Kruse.


Totte, coolast av alla i Falu IBK. Inget har någonsin vält honom. En av de bästa backarna genom tiderna i IBK, har också varit tränare för både herr- och damlag. Klurig både på och bredvid planen. Jag spelade badminton med Totte en gång i tiden, och det var där jag lurade med honom till innebandyn. Det ångrar jag inte.
p
Jake, den andra halvan av bröderna Talk (och då snackar vi inte talk som i puder utan talk som i snack). Även han, precis som Martin, hemflyttad från Stockholm, och en av "mina pojkar". Jakob har också ett stort hjärta för sin förening och sina vänner.
p
*

Micke "Carllarsson" Larsson.

p
Mannen som kunde blivit elitspelare i nästan vilken sport som helst. Men otur med skador satte tyvärr stopp för det. Men han hann uträtta mycket på innebandyplanen ändå. Och har varit en framgångsrik damtränare i IBF Falun. Riktigt bra på tennis också. Sambo med Jessica "Tate" Hedberg och en mycket, mycket god vän.
p
Micke var som sagt duktig men lite hetlevrad, både som spelare och i båset. Det går lite skrönor om honom. Sant är att han sagt "blås då din skäggapa!" till en domare, och "svälj det där fula pannbandet du har på dig!" till en motspelare.
p
Däremot är det inte sant, som några säger, att en gång när han som ledare ropade byte så bytte några i en fotbollsmatch i Rumänien.
p

*

En till bild på Bergestål: The Big Kahuna har inte bara varit en bra domare, han har bra ljud i sin egen pipa också.


Här framför han Elvis Presleys gamla slagdänga "In the Ghetto".

Med den äran.

*
p
Vi får avsluta det lilla bildspelet med en bild på huvudpersonen själv, Tom.
p

I en typisk Tom-pose. När han sjunger nån Thåström- eller Ebba Grön-låt.

Han kan sjunga också. Med en otrolig inlevelse och känsla.

*

Som sagt, en enorm parad av legender.

Och kvällen var fantastisk.

*****

Det finns ju så många Tom-episoder, men måste jag välja någon så blir det den här:

Westers Greatest

Det roligaste som nånsin inträffat i Tom Westers närvaro måste ha varit när vi hade ett litet party nån gång i slutet av 80-talet. Vi var hemma hos familjen Wester (förresten, Rune och Karin, ni är underbara!) och vi var rätt så många (som vi alltid var på den tiden).

Vi såg på film, lyssnade på härlig 80-talsmusik på skivspelaren (vinyl såklart!), åt chips, hade massor av diskussioner och upptåg för oss. Som vanligt. De flesta var väl, om man säger så, ganska glada i hatten.

Rätt som det är så får Tom en sån där idé som bara han kan få. Jag vet inte om det varit nån diskussion om nåt, eller om han bara improviserade. Med på festen är även Lars-Erik Håkansson, "Larsa", som jag skrivit om tidigare. Över 1,90, stark som attan men väldigt snäll.

Hur som helst säger Tom till Larsa:

Ta det här äpplet och ställ dig i balkongdörren. Jag ställer mig i dörröppningen ut till hallen (nu står de alltså i varsin ände av vardagsrummet). Nu får du kasta äpplet det hårdaste du kan så lovar jag att klistra det med en hand.

Likt det värsta cirkusnumret så blir det alldeles tyst i lägenheten. Musiken är avstängd, folk är förväntansfulla. 1,90 Larsa tar i allt han kan, och äppleprojektilen far mot Tom. Alla vet vi ju vad Tom går för, mannen som kan göra det omöjliga möjligt, och dessutom gör det ofta.

Dock, denna gång, fanns det ett par rejält försvårande omständigheter:

Rummet var mörkt,
Larsa var stark,
avståndet var kort och
Tom var inte direkt nykter.

Äpplet far mot Tom, Tom reagerar - inte alls -, får äpplet stenhårt mitt i pannan, ramlar ut i hallen raklång på rygg (bakhuvet i golvet), äpplet far vidare, ner på stereon, puttar till skivarmen och sätter igång skivan som är på.

Kommer aldrig, aldrig att glömma vilken låt det var.

Lionel Richie, Dancing on the ceiling.

Och så Tom Wester, Lying on the floor.

*****

Jag har beställt John Blund, men han är tydligen försenad.

*****

Kvällens låt: Die Mauer - Ebba Grön

*****

Märk hur vår skugga, Movitz mon frère
/Nordström/

Inga kommentarer: