torsdag 8 oktober 2009

Gene Simmons - släng dig i väggen!

Mycket bra helg för IBF Faluns damer nyligen. Att slå både Balrog och Endre borta är starkt. Riktigt starkt. Herrarna däremot åkte på en riktig pärla mot Täby. Hoppas de kan komma igen i morgon mot Umeå City. Funderar på att se matchen. Eventuellt. Men Ella har sin träning också. Få se vad jag orkar efter en dust med ett otal sexåringar...

*****

Var med i en artikel i Dala-Demokraten (förlåt mig mina vänner B, L och J på FK!) igår. Angående en föreläsning om Vett och etikett för idrottsföräldrar som man ville puffa lite för.

"Nästan inga föräldrar anser att de själva sätter press på sina barn, men nästan hälften tycker att andra gör det”. Det skriver Anneli Wikman och Titti Werner i sin bok Vett & Etikett för idrottsförälder. Nästa vecka har Wikman föreläsning i ämnet på fyra olika platser i Dalarna.
Anneli Wikman är utbildad på Bosöns folkhögskola och med lång erfarenhet som aktiv, ledare och inte minst idrottsförälder. Föreläsningen bygger till stor del på boken. Det är Sisu Idrottsutbildarna som tillsammans med Dalarnas Fotbollförbund, Dalarnas Skidförbund, Dalarnas Innebandyförbund och IBF Falun som står för arrangemanget.


En som har lång erfarenhet av hur idrottsföräldrar kan uppträda är innebandyledaren och domaren Per Nordström. Per Nordström har tvingats avvisa föräldrar från arenan för deras dåliga uppträdande. – De flesta sköter sig jättebra, men ungefär fem procent gör det inte, säger han.- Jag har sett det mesta från berusade föräldrar som hetsar från läktarplats till pappor som kliver in på planen och ska tala domaren till rätta, säger Nordström. - Vi har varit förskonade från hetsande föräldrar tidigare i innebandyn, men det har tyvärr blivit vanligare de senaste åren.

Åtta av tio barn tycker trots allt att deras föräldrar sköter sig ganska bra, men var femte pojke mellan 8 och 12 år känner en negativ press från sina föräldrar i samband med idrott. Någonting händer med många föräldrar när de ser sina barn tävla. Plötsligt kan sansade vuxna förvandlas till adrenalinstinna vildar som skriker och tjoar som om det vore VM-final, när det är match mellan 8-åringar i knatteserien. - Oftast är regelokunnigheten det stora problemet, de ser bara till sitt eget barn och inte till helheten. Jag tror inte föräldrarna riktigt förstår vilken skada de ställer till med, menar Nordström. - Värst är det för de yngre domarna som inte tycker det är värt att fortsätta döma, de känner sig trakasserade och hotade. Därför blir det också svårt att rekrytera domare.

Föreläsningen ”Att vara idrottsförälder” är en väckarklocka för föräldrar till idrottande barn och den erbjuds fritt till föräldrar och andra intresserade. I föreläsningen varvas goda och dåliga exempel ur verkligheten med forskning och fakta om barn och idrott. De levereras utan pekpinnar, men med en stor andel igenkännande eftersom författarna själva är föräldrar till idrottande barn.

Men förmodligen blir det väl så att de föräldrar som skulle behöva gå på den här föreläsningen uteblir. - Så är det nog, men den här föreläsningen kommer att öka medvetenheten så man blir lyhörd och kan hjälpa till när problemen uppstår, säger Per Nordström.

Tror att det är en jätteviktig föreläsning, hoppas att så många som möjligt hittar dit.

En rolig grej var bilden - som faktiskt för en gångs skull var en bra bild på mig, tycker jag, men man vet aldrig, DD:s upplaga kanske går ned rejält nu - som var gigantisk. Inslaget var på två helsidor, varav en helsida bara på mig.



Att jämföra med KISS som just släppt en skiva för första gången på typ 15 år.

Dom fick bara en tredjedels sida.

It is hard to be a rocker.

Större än KISS - inte illa pinkat.

*****

Mera positivt: blev omnämnd i GYROT:s blogg. Jocke "Extra allt" Jonsson ni vet. Mannen-myten-legenden, bloggaren, reklamaren, videomakaren, känd från Metro, TV och radio.

Som förmodligen har den överlägset roligaste bloggen i Sverige, ja kanske i världen.

Han hade kommenterat ett av mina "historieinlägg", det om Hedemoraområdet:

Makalös, makalös, makalös innebandynostalgi. Dock aningen hedemoravriden. Det är dalainnebandyns nestor, profet, A Lennart Juhlin och sett över historien allt i allo Per Nordström som bjuder på den.

Vackra ord. Bara att nämnas på denna blogg.

Jag är hedrad.

****

Särskrivning är ett fenomen som fortfarande, otroligt nog, är ganska vanligt. Att folk kan vara så dåliga på svenska.

Bara några, bland många, exempel:

Bad shorts - inte är de bra inte

Skum tomte - tar klapparna själv

Kassa skåp - inget att förvara något värdefullt i

Sjuk gymnast - kan behöva en doktor

Barn under kläder - rädda dom innan dom kvävs!

Herregud...

*****

Det här är däremot roligt:

Dags att dra på sig HAIK-tröjorna igen

I vinter kommer det återigen att spelas seniorinnebandy i Haraldsbohallen då Hälsinggårdens AIK nu gör en nysatsning i division 5 norra. På söndag är det seriepremiär för det unga laget.

Daniel Carlsson är en av initiativtagarna till Hälsinggårdens nya seniorsatsning i innebandy och fungerar nu även som spelande tränare i klubben.

Det var i april som planerna på att återuppta Hälsinggården AIK:s seniorverksamhet i innebandy, väcktes till liv. En av de mest drivande bakom nysatsningen har varit 18-årige Daniel Carlsson, som nu även har tränaransvaret för laget.

- Många av oss spelade i HAIK när vi var yngre och hade snackat om att återuppta laget igen eftersom vi hade så kul under den tiden. Till slut bestämde vi oss för att köra. Styrelsen ville ha en a-lagsverksamhet så när vi kom med förslaget högg de direkt, säger Daniel.

Och ett lag blev det, ett mycket ungt sådant till på köpet. Medelåldern ligger på strax över nitton år och på söndag eftermiddag är det dags för ynglingarna att för första gången spänna musklerna på allvar då det är dags för seriepremiär hemma i Haraldsbohallen. Orsalaget Digers BK står för motståndet.

- Det är det här vi har väntat på. Alla är väldigt hungriga och jag tror det kommer att kunna bli en riktigt bra match.

Daniel är positiv inför säsongen men fastslår att det än så länge inte finns några högtflygande planer om att ta sig uppåt i seriesystemet.

- Målet i år är att vara med i toppen men att gå upp, nej det vet jag inte. Vi ska ha kul och ta en match i taget. Att hålla verksamheten igång är det viktigaste nu.

Många i den drygt tjugo man starka truppen har på senare tid huserat i andra föreningar i området. Att så många nu återvänder till HAIK tror Daniel beror på något, i dagens idrott, så relativt sällsynt som klubbkänsla.

- Stommen i det här laget är vi som spelade ihop här tidigare. Det finns en känsla för föreningen och många känner sig stolta när de drar på sig HAIK-tröjan.

Fantastiskt roligt tycker jag. Det måste finnas andra seniorlag än de i IBF Falun och IBF Falun Ungdom. Och HAIK som är ett gammalt klassiskt lag där många innebandylegender spelat som Johan Plyhm, Janne Bergfeldt, Ronny Hjelm, Stefan Skantz, Stefan Hermansson, Jörgen Svan, Oskar Adamsson, Linus Matz, Tomas Jansson, Dan Lissel med flera.

Och som varit en mycket bra ungdoms- och juniorförening med några kullar som varit riktigt bra och dessutom nått slutspel i SM: 77:orna, 80:orna och 85:orna.

Kul! Hoppas det går bra för dom.

*****

Dagens Johan "Ryttarn" Ryttare:

"Enligt statistiken är en av tio mänskor psyksjuka. Tänk på tio av dina vänner, är dom OK är chansen stor att det är du"

*****

Nu tror jag att det är dags att sluta.

*****

Kvällens låt: Dead Ringer for Love - Meatloaf (& Cher?)

*****

The happiest time to be is here and now
/Nordström/

2 kommentarer:

Öijer sa...

Några bilder från matchen mot Umeå: http://oijer.blogspot.com/2009/10/bilder-ibf-falun-umea-city-ibk.html

Gyrot sa...

Jag säger inte att Ryttarn är sinnessjuk. Jag säger inte att han inte är det heller, men du kan hälsa honom att det (utan att vara mer än en smula mer matematiskt korrekt) i hans exempel räcker att kontrollera nio kompisar.

/ Jocke J

Och börjar han yra något om att jag aldrig täckte skott så kan du lägga in honom på rättspsyk utan diagnos.