tisdag 2 februari 2010

Bulldozers IK & Falun - AIK

För någon vecka sedan, efter en dömning, kom KFUM Faluns trevlige coach aka facebookvän aka sidekick, aka mannen med Faluns snyggaste skägg, Johan "Ryttarn" Ryttare fram till mig.
p
Och gav mig en kasse och sa:
p
"Här är en massa gamla urklipp om innebandy från förr som du får låna"
p
Vilket himmelrike det var för mig som gammal nostalgiker. Har inte hunnit läsa alla klipp än, men håller på.
p
Sen var det några gamla kort med också.
p
Helt otroliga.
p
KFUM Falun är ju egentligen ett namnbyte från en riktigt gammal klassisk innebandyklubb.

BIK Lugnet. Bildad 1988. Av bland andra Mikael Lind (fd Jansson), Anders Eriksson och Stefan Anskoff (fd Larsson).
p
Boll och Idrottsklubben Lugnet.
p
Men från början stod BIK för - Bulldozers IK.
p
Underbart.
p
Ännu mera underbart:
p
Dom hade en Bulldozer som klubbmärke.
p
Som man kan se nedan på en mycket klassisk lagbild. Från början på 90-talet tror jag.
p
Vilket gäng.
p


Övre raden från vänster: Magnus "Mange" Green, Christer "Crippa", "Chips" Larsson, Royne Jonsson, Micke Lind (fd Jansson), Fredrik Jansson, David "Ostkroken" Ahlmark, Robert "Blommen" Blom, Mikael "Hille" Hilleskär. Nedre raden från vänster: Johan Östman, Patric "Pata" Björlin, Patrik "Moona" Monfeldt, Stefan Holst, Niklas Knutsson. Liggande från vänster: Anders "Lillen" Lindstedt, Tom Wester, Per Nyström.
p
Snygga målvaktsdresser för övrigt också.
p
*
p
Enligt Ryttarn skall spelarna på den allra första lagbilden ha setat uppe på en bulldozer.
pp
Helt underbart.
p p
*
p
En annan fin lagbild (också 90-tal, tidigt) med många härliga frisyrer. Nu har man skaffat den klassiska vinröda dräkten.
p
Övre raden fr v: Jocke "Bajen" Östlund, Fredrik Jansson, Magnus "Mange" Gren, Royne Jonsson, Johan Östman, David "Ostkroken" Ahlmark, Bengt Berg, Robert "Blommen" Blom. Nedre raden från vänster: Niklas Knutsson, Patrik "Moona" Monfeldt, stefan Holst, Christer "Crippa", "Chips" Larsson, Anders Johansson, Johan Alm. Liggande från vänster: Tom Wester, Anders "Lillen" Lindstedt.
p
Många legender där med.
p
Anders "Lillen" Lindstedt är för övrigt idag med i det klassiska bandet P Floyd.
p
*
p
BIK var ett tag riktigt bra och kvalade faktiskt ett år till riksserien mot Kista. Många härliga derbyn spelades också mellan Falu IBK och BIK. Heta, hårda, tuffa - men med en jädra bra kvalitet!
p
Många bra spelare har spelat i BIK genom tiderna. De flesta av dom ser ni på bilderna ovan. Ett antal av dom kom sedan att spela i Elitserien med IBF Falun.
p
Jag har faktiskt spelat en match med BIK. Det var ett år meningen att jag skulle bara (för en gångs skull) satsa på spelandet och spela med BIK som då hade ett bra lag och satsade uppåt.
p
Men men. IBF Falun var i kris och hade ramlat ur både Elitserien och ettan och behövde någon som tog hand om dom. Så när dom kallade så var det bara att lägga klubban på hyllan och hoppa in i coachbåset igen den säsongen.
p
Hann som sagt med en match i alla fall. Och ett mål. Vilket snitt. Och stänka in några mål på Ryttarn på träningarna.
p
*

Nedan ser vi en av BIK:s stora legender, Jocke "Bajen" Östlund (numera tränare i IBF Falun Ungdoms damlag). En snygg pose framför BIK:s då nya klubbmärke.

Jocke var även mycket duktig i fotboll. Och spelade på senare år en stor roll i Sundborn GoIF:s innebandyframgångar. Jocke är inte bara bra ute i innebandy, han är en grym målvakt också.

Jocke är klassisk på ett annat sätt: i en berömd U-lagsmatch i Rättvik gjorde Jocke 11 mål för BIK. Matchhjälte? Nej.

Matchen slutade 12-11 till Rättvik.

*

En annan legendarisk BIK:are:

Royne Jonsson. Het men bra.

p

Jag tror att detta måste vara en bild från den klassika Stjärncupen i Karlstad där BIK var med och gjorde många upptåg (och en del bra matcher).

Jag tror också, men jag kan ha fel, att det är i Sundsta sporthall.

*

Apropå heta matcher: dömde en gång en träningsmatch mellan BIK Lugnet och HSK Innebandy i A-hallen på Lugnet. Matchen var het. Riktigt het. Massor med utvisningar. Framför allt på BIK, som faktiskt var ett ganska hårt spelande lag. Till och med legenden-vännen-målvakten Tom Wester blev arg på mig. Och fick en för osportsligt.

Inför lagen är vi alla lika.

Hur som helst, nu till det roliga. Jag tror BIK Lugnet hade en fyra fem utvisningar samtidigt. Det var ganska trångt. Då går Magnus "Mange" Gren (min gamle vän och f d lagkamrat från Falu IBK) från utvisningsbåset och in under läktaren på Lugnet.

Och kommer tillbaka med en gymnastikbänk.

Så att alla skulle få plats.

Stor humor.

Urban Jansson i HSK (senare Falu IBK och IBF Falun) som var den ende HSK:aren som (just då, ska väl tilläggas, eftersom det var jag som dömde) var utvisad, knallar då över och sätter sig på bänken bland BIK:arna.

Eller som Urban sa:

"Det kändes så ensamt i andra båset"

Också stor humor.

Där satt dom och språkade.

Efter matchen tackade alla och var glada och tyckte vi var bra.

Det var ju så det var då.

*****

Som sagt, BIK Lugnet var en riktigt klassisk förening. Som har haft stor del i faluinnebandyns utveckling och framgång.

Tack för lånet av kassen Ryttarn!

Det är inte ofta man får en kasse av en målvakt.

Är det sånt som kallas självmål?

*****


*****

Var och tittade på Falun - AIK i SSL igår. Live. Med världens underbaraste Helena och utan barn. Det var trevligt. En mycket spännande och händelserik match. Mycket folk på läktaren och en bra stämning. Kul. Falun är verkligen upp-och-ner. Ena stunden spelar man briljant skolboksinnebandy, andra stunden gör man pojklagsmisstag.

Men två mycket viktiga poäng tog dom.

*

AIK har ju värvat en schweizare, Emanuel Antener. Han var bra.

Det gäller att ha sina anten(n)er ute när man värvar spelare därifrån.

*

Funderade lite:

Falun har spelare som heter ASP, BJÖRK, ENström, CarlGREN och SKOG. Och har värvat en som heter KVIST.

Inte undra på att dom ville ha en TRÄpoängare.

Men det kan ju lätt bli så att man blir sågad då också

*

Jag tyckte domarduon Walkert/Norell skötte sig bra. Jag menar, hur lätt är det att döma idag när vissa av spelarna i lagen spelar som dom gör? Falun fick fler utvisningar i början och AIK fler i slutet. Speglar händelserna väl tycker jag.

Tycker att alla utvisningar (för båda lagen) var befogade.

Lorendahls femma solklar. Bra att man vågar ta den. Mer knä i låret utan att bry sig om boll får du inte.

Däremot skulle det också varit en femma när Andreas Johansson fick en tvåa för en eftersläng då han rappade en AIK:are i dennes, som man brukar säga, ädlaste ägodel.

Sen var det en situation som var lite märklig. Johannes Skog petar av målvaktshjälmen av AIK:s målvakt (vilket så klart direkt för tankarna till Alex Egebrants dito). Domaren står någon decimeter ifrån och mellan Skog och AIK:s målvakt, vilket innebär att han borde sett det. På reprisen ser man dock att AIK:s målvakt markerar en skallning och trycker till Skog med hjälmen.

Där har ni den stora skillnaden på Skog och Egebrants förseelse. Det kan också ha varit därför domaren släppte båda. Anmälan på båda? Inte fel regelmässigt. Ha kontroll över situationen, släppa och inte riskera en massa tumult och diskussioner? Rätt eller fel? Säg det. Inget av dom. Men jag tror det blev ganska bra.

*

Som sagt, en mycket bra innebandymatch.

Däremot fanns det två saker som inte var så roliga att se och höra.

Det första är Kristoffer Kranbergs uppträdande.

Skall direkt sägas att han denna match spelade (för honom) ovanligt schysst. Och att jag inget vet om hur han är privat eller som person, det är inte det jag bedömer här, och det är en helt annan sak.

Men man måste kunna begära mer av en landslagsspelare som skall vara ett föredöme för ungdomar. Och jag fattar inte att föreningen AIK accepterar att han håller på så där.

För på planen var han fullständigt bedrövlig. Hela matchen igenom gapar, svär och skriker han åt domare (det var väl det enda jag tycker dom gjorde dåligt) och motståndare. Varenda situation. Och det är inga vackra ord.

Efter matchen börjar han bråka med Mattias Helgesson vid tackningen (!). Och efter matchen går samtliga i de båda lagen till domarna. Utom Kranberg som går direkt till omklädningsrummet.

Pinsamt.

Tacka vet jag sådana som Karl-Johan Nilsson och Peter Fischerström.

Föredömen.

Det andra som var pinsamt var några av de som befann sig i FK Arena som publik. Och som hejade på Falun. Ett antal herrar i trettio- till femtioårsåldern som har eller haft uppdrag eller poster i föreningen. Som ideligen står upp och gapar och skriker okvädningsord och dumma saker mot främst domare men även motståndare.

Dom har för det första ingen aning om regler och är så enögda och hemmabetonade så det finns inte. Och för det andra så ger dom föreningen dåligt rykte, förutom att dom skämmer ut sig själva. Även om privatpersoner i stort sätt får göra vad dom vill, så anser jag att föreningen måste ta tag i detta och prata med dessa personer och få dom att sluta.

Det är inte snyggt, och det är en jädra massa badwill.

Vuxna karlar.

Pinsamt.

*

Nu kom den där lite arga sidan i Nordström fram igen.

Tror att jag måste lyssna på lite Peter Jöback.

*****

Nu ska jag dricka lite te med honung i. Och sen - nähä? - hänga en tvätt.

Vias största sponsor: Familjen Nordström.

*****

Kvällens låt: Mysterious Ways - U2

*****

Barn gör inte som vi säger, barn gör som vi gör
/Nordström/

Inga kommentarer: