I Falun har vi en stark tradition vad gäller turneringar och cuper. Vi var tidigt ute och vi har hållit i sen dess. Otaliga är de turneringar, DM, SM, SM-kval och annat som vi arrangerat genom åren. Och så bra som vi har gjort det. Först var det Falu IBK och HSK Innebandy och sen, efter sammanslagningen, IBF Falun. Även Mora IBK, Kristinebergs AIS och numera KAIS Mora IF har en lång och gedigen cuptradition.
För att nämna några i Falun som varit starkt bidragande till den kunskap och tradition vi har idag: Urban Jansson, Klas Nordin, Micke Wahlström, Peter Bergestål, Brita Spegel, Bengt Spegel, Klas-Ivar Nordin, Lena Spegel, Birgitta Jansson, Bosse Olsson, Håkan Nordström, Peter Lindqvist, Håkan Fåhraeus, Peter Andersson, Anna Teledahl, Per Lindberg och många många fler och förlåt om jag glömt någon. I Mora har Peter "Lillis" Wallin, Micko Holback och Conny Törehed haft mycket framträdande roller genom åren.
Om man gör det rätt så blir det alltid en speciell puls i turneringar. Organisationen och kunnandet har vi och har alltid haft med många duktiga människor inblandade. Dessutom är ju Lugnet ett helt outstanding område med sina förutsättningar vad gäller hallar, logier och liknande. Men det ligger, och framför allt har legat, ett mycket stort och hårt jobb med mycket hjärta bakom framgångarna. Planering, organisering och utvärdering har varit viktiga bitar.
Och dessutom, och det är inte minst viktigt, har vi som jobbat med detta på resans gång haft fantastiskt roligt. Och all cred och all positiv uppmärksamhet vi fått genom åren värmer gott kan jag säga. Alla vet att när man kommer till Falun på turnering får man en bra produkt och en härlig upplevelse!
ppp
*****
Det började redan 1987 med mycket klassiska Faluspelen. Urban Jansson och de andra grabbarna i HSK Innebandy satte nivån redan från början. Detta var vår första riktiga kontakt med lag utifrån Dalarna. Programblad fanns så klart. Vad sägs om detta, med en tecknad gubbe på framsidan? Outstanding!
*
Efter hand utvecklades Faluspelen. Liksom programbladet. Här ett riktigt i färgtryck. Många lag och många bra lag, även om det det var den yppersta eliten, var med under de här åren.Detta programblad är från 1992.
Detta år hade samlat 72 lag, bland annat deltog Balrog, IF Start från Åland, Södertälje IBF, Sjöstad, Strandgården, Hölö och Viking Åland på herrsidan. På damsidan fanns Hölö, Södertälje IBF, Kristinebergs AIS och Balrog med.
*
Så småningom gick det ekonomi i det hela, som allting annat, och vi fick en sponsor till turneringen. Nämligen Isostar. Resten är som man brukar säga, historia. Isostar Cup blev ett begrepp i Cup-Sverige. Vi hade över hundra lag något år, vilket var mycket på den tiden, speciellt som alla lag höll bra klass.
Denna är från 1993.
Även här deltog det 72 lag.
Haninge, Balrog, Tomasgården, PIF Södertälje, Hölö, Järfälla på herrsidan och Hölö, KAIS och Balrog på damsidan var några av de storlag som var med.
*
Isostar Cup är den enda turnering i Falun som innehållit riktiga elitlag, och bra sådana. Under några år var det riktigt hög klass på turneringen.
Detta utvikta häfte är från 1994 års turnering.
Bland annat så deltog Sjöstad, PIF Södertälje, Järfälla, Hagsätra, Hammarö och Rasket på herrsidan. Bra damlag var Hölö, Sjöstad, Rasket, Storvreta, Balrog, Rönnby och Övik vilket innebar att damturneringen var en riktigt vass turnering det här året!
*Efter ytterligare några år byttes namnet Isostar Cup ut mot Hemköp Cup. Turneringen flöt på några år men allt eftersom de starka personerna kring turneringen flyttade eller tog på sig andra uppgifter så avslutades till slut eran. Men all den rutin och den erfarenhet vi samlade på oss gjorde att vi även i fortsättningen kunde arrangera DM, SM, landskamper och annat på ett mycket bra sätt. Den sitter liksom i väggarna på nåt vis, turneringstraditionen i Falun.
Fortfarande.
*****
Detta är en annan gammal klassiker: Siljansspelen i Mora, arrangerad av Kristinebergs AIS. Notera klubbmärket. Jag tror, om jag inte minns fel, att klubben från början hette Kvastarna(s) AIS. Kult!
Denna är från 1987
Turneringen hade samlat hela 32 lag, vilket var mycket på den tiden. Och det var inte vilka lag som helst: Kolarbyn/Fagersta, Guldheden, Åkersberga, KFUM Örebro, Haninge, VK Rasket, Pixbo IBK, Tomasgårdens, Sjöstad, Alba, Sundsvall, Luleå, Hagsätra, NB87 och Viking Åland.
Snacka om kvalitet... I stort sett hela Sverige-eliten!
Dessutom deltog klassiska lag som FK Eken, Sundbyberg och Stockholms IBK.
Med så många klassiska lag så deltog förstås mängder av legendariska spelare. Eller vad sägs om följande:
Mikael "Dallas" Dahlström, Kolarbyn/Fagersta (SM-hjälte)
Göran Berg, Åkersberga (elitdomare, kanslichef Stockholms IBF mm mm)
Zacharias Andersson, FK Eken (senare storkarriär i Stockholms- och Södertäljelag)
Christer Olsson, KFUM Örebro (förbundskapten)
Rolf Nåmark, Huddinge (elitdomare)
Torbjörn Jonsson, Haninge (Schweizproffs, materialprofil)
Eric Huijsers, Haninge (stort namn i Stockholmsinnebandyn)
Jonatan Kronstrand (världens bästa ib-spelare genom tiderna)
Jan-Erik Vaara, Stockholms IBK (förbundskapten dam)
Patrik Schavon, Rasket (tävlingschef på SIBF, förbundskapten dam)
William Kilander, Björndammen (stor Göteborgsprofil)
Jens Pettersson, Luleå (årets spelare)
Peter Svensson, Sundsvall (landslagsman, numera RIG-instruktör)
Mikael Ekelund, NB87 (landslagselegant)
Alex Bugarski, NB87 (mångårig målgörare)
Tomas Fogelberg, Hagsätra (stor Stockholmsprofil)
Björn "Böna" Nordström (ett av våra första proffs)
Peter Kokocha, Hagsätra (förbundskapten med många guld, expertkommentator)
Och vem dök upp i Sundbyberg, om inte Stefan Rehn. Ja, just han, fotbollsliraren. Han var en djävel på innebandy också.
Och detta var bara ett så kallat axplock...
*****
2 kommentarer:
Hej Per, det är stor underhållning att läsa dina inlägg! Verkligen bra. Keep up! mvh Erik Andersson Svärdsjö
Hej, jag googlade på vad som fanns på IF Start och så hittade jag denna sida, va glad man blir. Håller själv på att bygga upp en blogg med bl a IF Start och innebandy historien. Så jag kan kanske få resultat från dig eller vem som jag kan få det av. Min Blogg är http://matsadamczak.wordpress.com PS jag hette Mats Jansson på den tiden :)
mvh mazen
Skicka en kommentar