onsdag 6 augusti 2008

Gangsters och fifflare

Innebandyn har ju haft ett enormt uppsving de senaste 25-30 åren, med en allt ökande mediabevakning. Säkert 99% har varit positivt, men en och annan fadäs har inträffat, konstigt vore väl annat i och för sig.

Eller vad sägs om denna artikel, skriven av legendaren på sporten på Falu-Kuriren Lillis Åkerblom, publicerad 1993 eller 1994:

Innebandyförbundet hotar spelare med uteslutning

- Simpla tjuvar!

Per Nordström, ordförande i Dalarnas Innebandyförbund dundrar över vissa innebandyspelare från Falun, som åkt till B&W (nuvarande CityGross, bloggarens anmärkning) och satt på extraprislappar på dyrare innebandyklubbor och på det viset betalat flera hundra kronor mindre än vad klubban skulle ha kostat.

Det är bedrövligt, det här tilltaget har smutsat ner innebandyns rykte oerhört. Flera års arbete håller på att raseras. Så skriver bland annat Per Nordström i ett elakt brev till samtliga innebandyspelare i Falun med anledning av det som inträffat den senaste tiden.

Jag ser mycket allvarligt på det inträffade, säger Per Nordström. Vi kommer att med alla medel försöka få stopp på detta otyg. Hos IBF Falun och BIK Lugnet, de två största föreningarna i stan, har man redan fattat ett beslut som innebär uteslutning i föreningen om det kommer till klubbens kännedom att någon fifflat med prislappar.

Den här formen av bedrägeri har varit vanligt förekommande sedan lång tid tillbaka i butiker, men det är första gången ett idrottsförbund agerar så kraftigt på tilltag som det här. Vi kan inte acceptera att våra medlemmar bär sig illa åt, och ägnar sig åt kriminalitet. Det måste bli stopp direkt, därför tar vi krafttag med uteslutning och dryga böter för klubbarna, om vi kommer på några som fifflar, säger Per Nordström.

Hos varuhuset B&W är man förstås oroad över det inträffade, men samtidigt är man glad över att innebandyförbundet reagerat så snabbt och starkt på det inträffade. Det känns bra att ansvariga inom innebandyn tar tag i problemet, säger Mats Andersson (nuvarande ungdomsansvarig i Slätta SK fotboll, bloggarens anmärkning), chef för sportavdelningen på B&W.

Tyvärr är det ett vanligt förekommande problem att folk byter ut prislappar.Vi gör allt vi kan för att stoppa den här formen av bedrägeri. Numera är det ju koder på varorna som gör det svårare att fuska, men just på innebandyklubborna finns bara koden och prislappen klistrad, så det är lätt att byta ut lapparna, menar Mats Andersson.

Men trots att det vid samtliga kassor finns förteckning på klubbornas märke och prisklass så är det svårt för kassörskorna när det kommer kunder som på heder och samvete säger att det är priset på varan som gäller. Även om någon har fifflat med prislappar så har vi ju inga bevis. Vi kan bara säga åt kunden att priset är fel och tala om det rätta, i regel går kunden tillbaka med varan, säger Mats Andersson.

Jag kommer ihåg att detta var en riktig snackis vid den här tiden. Det fanns folk som visste vilka det var, och vi hade några namn men inga bevis. En var en riktig "stjärna" i innebandyn i Falun till och med. Riktigt tråkigt var det i alla fall att det inträffade.

Det är inget försvar alls, möjligen en förklaring, men man får hoppas att det var någon form av ungdomligt oförstånd eller kassa familjeförhållanden med dålig ekonomi som gjorde att det blev så där.

Men jag minns också att vi fick oerhört mycket beröm från många håll för att vi reagerade snabbt och starkt och stod rakryggade och inte försvarade våra egna utan verkligen fördömde händelsen och verkligen försökte gå till botten med problemet.

Så innebandyn klarade den pärsen också och gick ännu starkare ur det hela.

Idag tror jag att många bara skulle ryckt på axlarna och sagt "jaha" eller "ojdå".

Men vi måste som förbund, föreningar, idrottare och vuxna vara förebilder och visa vad som är rätt och fel.

Ärlighet varar längst!

*****

Det är gott med kebab. Men svårt.

Eller som mannen-myten-legenden-vännen Tom Wester sa en gång:

- Det är så svårt att äta kebab med bröd. Hälften hamnar i magen, hälften i ansiktet och hälften på bordet.

Hmm. Helt plötsligt upphörde alla matematiska lagar att gälla.

Tre hälfter. Världsklass.

*****

Apropå Tom: Förutom alla andra talanger han har så är han en fena på att imitera - Jerry Williams.

Jag lovar er att det är en upplevelse. Det också.

*****

Idag tjuvstartar OS i Peking med damfotboll, Sverige - Kina. Man får väl slå på webb-TV:n med ljud på så man kan se repriserna.

Det finns en kines som är väldigt bra på att parkera i OS-staden.

Han är en riktigt P-King.

*****

Tills nästa gång!

*****

Sanningen är en sällsynt rätt, kommer den på bordet kan ingen smälta den
/Nordström/

Inga kommentarer: