tisdag 3 mars 2009

Lite nostalgi av senare modell

Hittade några gamla foldrar, utgivna en gång i tiden av Svenska Innebandyförbundet. Ganska kul läsning faktiskt. Man kan verkligen se hur snabbt innebandyn utvecklades när det gick som fortast.

Den första är från säsongen 1996/1997

I denna kunde man läsa att antalet licensierade spelare var ca 75 000. 22% av dessa var kvinnor. Det fanns 159 godkända klubbor och 12 dito bollar. 15 länder var medlemmar i IFF. Och Axel Wester huserade som boss på SIBF:s kansli, som befann sig på Dalvägen 8 i Stockholm.
p
*
p
Nästa är från säsongen 1997/1998.
p
Denna höst fanns det över 1600 föreningar med över 90 000 licensierade spelare, varav 20% kvinnor. En annan intressant siffra var att 45% var 15 år eller yngre. Denna säsong kom även jubileumsboken "Hooked on a feeling" ut. Från och med denna säsong finns även SIBF på nätet på allvar.
p
*
p
Den sista foldern kommer från säsongen 2002/2003.

Inne i foldern kan man bland annat läsa om "lavinartad tillväxt". Nu finns över 105 000 licensierade spelare. En beräkning vid denna tidpunkt sade att en halv miljon svenskar spelar innebandy regelbundet i föreningar, i Korpen, på skolor och på arbetsplatser. 30-talet länder spelar nu innebandy.
p
Som sagt, en imponerande utveckling. På så kort tid.
p
*****
p
Nån som kommer ihåg Kalle Anka Cup? Föregångaren till SIBF Cup, numera Lunarstorm Cup. På den tiden var tävlingen öppen för pojkar och flickor 13 och 15.
p
Här syns en folder från säsongen 2000/2001.

Denna säsong spelades turneringen för pojkar och flickor födda 1985 och 1987. Även Knatteligan introducerades i ungefär samma veva. Små mål, tre mot tre och mixade lag.
p
Lite roligt är det att för frågorna om Knatteligan svarade Jan Ögren, gammal legend i Göteborg och SIBF. Och för frågorna om Kalle Anka Cup svarade Magnus Pehrson - numera Fantenberg, som fortfarande är kvar på förbundet även om han har andra arbetsuppgifter.
p
Elaka tungor har ju ibland kallat sporten för Kalle Anka-sport.
p
Just i det här fallet så var den ju faktiskt det.
p
*****
p
I morgon ska jag faktiskt ut efter träningen. Tänker besöka Harry's tillsammans med B och J och ta ett par öl och snacka lite om säkerligen en del sport men ännu säkrare om livet i allmänhet. Inte helt fel. Ska bli trevligt.
p
*****
p
Och på torsdag skall jag vara ledig och då ska jag och frugan åka till IKEA. Få se om vi hittar något spännande. Blir väl som vanligt: glödlampor, batterier, handdukar och blåa plastbackar.
p
Märkligt.
p
*****
p
Nu väntar lite småpyssel innan frugan kommer hem från jobbet.

*****
p
Kvällens låt: Hey Mr Heartache - Kim Wilde
p
*****
p
Det är otroligt vad man kan hitta när man letar efter något annat
/Nordström/

2 kommentarer:

Innebandy Enligt Mig sa...

Fattar inte var du hittar allt. Härlig läsning... ibland glömmer man bort att innebandyn går framåt.

Per Nordström sa...

Jag är ju en hamster/ekorre av sällan skådat slag. Spar på allt och kommer ihåg allt, i alla fall det som hände förr. Närminnet är inte lika bra kan jag säga. Måste vara åldern...