tisdag 19 maj 2009

Fler gamla SI, tusentals protokoll, en minifotograf och en riktig stenåldersgrej

Rotade runt i lite gamla kartonger och hittade massor av grejer som inte var innebandyrelaterade. Men givetvis också lite innebandygodis. Fyra gamla exemplar av Svensk Innebandy, två från 1987 och två från 1988.

På omslagsbilden till den första ser vi Martin Pettersson (Jönköping) göra mål mot Finland samt Lockeruds skyttedrottning Nina Touminen när laget tog SM-guld med den fantastiska målsviten 72-0.


På omslaget till den andra ser vi årets spelare 86-87, Jens Pettersson (Luleå FK) och Sari Karjalainen (IBK Lockerud). Dessutom den fantastiska nyheten om att man kommande säsong skulle få använda hela 17 spelare under matcherna...


Tredje tidningen har återigen en spelare från IBK Lockeruds damlag på framsidan, oklart vilken spelar det är dock.
p

Fjärde och sista tidningen har en riktig legend på omslagsbilden: Jan-Erik "jagtyckerinteomSaraKristoffersson" Vaara då han som lagkapten i IBK Lockerud tar emot SM-bucklan. I en härlig hockeyfrilla...

p
*****
p
Alla vet ju att jag är ordningssam. Och att jag gillar statistik. På bilden nedan syns arkivet på Dalarnas Innebandyförbund gällande matchprotokoll. Prydligt insorterade och namngivna i pärmar. Samma färg (blå) på alla så klart. DM-protokollens pärmar är gröna, ekonomipärmarna röda. Jodå.
p
Det är protokoll från och med 1988 till och med 2009. Fram till 2005, då alla protokoll var handskrivna, fattas inga original. Jag har lyckats driva in alla.

Imponerande faktiskt.

Måste vara drygt 20 000 protokoll.

Det är ju ett och annat.
p
*****
p
Den här finns också i förrådet:
p
Min julhund. Som kommer fram en vecka per år. Har faktiskt gjort den helt själv, av en sån där stor snöflinga som skall hänga i fönstret.
p
Också imponerande. Oanade konstnärliga talanger hos bloggaren. Tydligen.
p
Nån tyckte att kulorna var på fel ställe.
p
Att dom borde varit i grenen i stället.
p
*****
p
Jag och prinsessan Ella var på IBF Faluns damers semifinal mot IKSU hemma tidigare under säsongen. Hon hade som vanligt med sig en ryggsäck med springskor, lite kläder, leksaker och godis. Denna gång hade hon även smugit ner digitalkameran.
p
Vilket gav bland annat (jag plockade ut några, hon hade även tagit kort på min flint) dessa alster:




Inte så illa pinkat av en femåring.
p
Här ser vi mästerfotografen herself.
p

Pappas flicka.
p
*****

Detta hittade jag också i kartongen. Nu syns det väldigt dåligt, men det är i alla fall en domartillsättning under Stjärncupen i Karlstad, från 1996.
p
Några riktiga legendhallar och legenddomare finns med:

I Sundsta Sporthall dömde Jonas Andrén (numera anställd på Värmlands förbund) och Patrik Gottfridsson (elitdomare så sent som förra året) samt Michael Walkert (även han nyligen elitdomare) och Tony Turesson (jodå, ikonen Kenths son).
p
I Universalen dömde bland annat (bror) Håkan Nordström och Peter Bergestål. Ett av de bästa paren genom tiderna.
p
Och i Hammarlunden (ute i klassiska Hammarö) dömde en viss Per Nordström tillsammans med Lena "Biran" Birath, en av sveriges bästa spelare genom tiderna, men även en av de bästa domarna jag dömt med i min karriär. Hon är även en av mina allra bästa vänner.
p
Klasserna vi dömde, herrar och damer Elit hette Junghans Cup och Adidas Watch Cup. Märkliga namn. Sen fanns det bland annat också Certina Cup, Omega Cup och Moraklockan Cu...nädå. Men allt var ju sponsrat av Stjärnurmakarna med Kjell Mollstedt i spetsen så det var kanske inte så konstigt.
p
(Stjärnurmakarna har man ju hört talas om, men var var Stjärnurbarnen?)
p
Minns att vi bodde på hotell Biran och jag (Stjärncupen bjussade såklart) och hade det riktigt bra och kul när vi åkte runt och dömde. Vi avslutade med finalen i Damer Elit och sen drog vi till Stockholm för den fantastiska VM-finalen (15.106) i Globen. Vi hann fram precis...
p
*****
p
Jag älskar ju 70- och 80-talssaker men detta är ett snäpp värre. I en kartong hittade jag denna. En riktig gammal klenod.
p
"Pojkarnas Fotboll Bok"
p
Den är faktiskt från - hör och häpna - 1939!
p
Måste ha varit farsans. En instruktionsbok för ungdom från Svenska Fotbollsförbundet. Obsevera titeln. För pojkar. För flickor var nog inte ens tillåtna att komma nära en boll på den tiden.
p
Oerhört rolig att läsa. Ord som "skola", "böra" och liknande flödade fritt. Och att nicka kallades "skallning", något som man bara gjorde om det var nödvändigt. Bilder på felaktiga och riktiga nedtagningar, hur man skulle placera sig på hörna, och vänsterhalvar och högerinnrar och gud vet allt.
p
Uppe på jobbet blev Stefan "Malung" Jonsson och Lasse "Motown" Edström på fotbollsförbundet och Tommy "Bajen" StafSISU Idrottsutbildarna helt i extas.
p
Det stod också att: Fotboll är i huvudsak ett jordbundet spel, till skillnad från tennis och handboll som är luftspel.
p
Och att man inte skulla glömma att fotboll är ett manligt och käckt spel.
p
Joråsåatt...
p
En fantastiskt rolig bok var det i alla fall.

*****

Nu ska jag ladda inför morgondagens fakturering på jobbet. Bokföring är kul. Not.

*****

Kvällens låt: Love Train - Holly Johnson

*****

Den som redan bestämt sig tål inga goda råd
/Nordström/

1 kommentar:

Unknown sa...

Hej Per,
härlig blogg. Vöskriven och rolig. Nu har jag inte mycket tid på att knalla runt på bloggar, men jag återkommer säkert någon gång. Jobbar hårt med tidningen Svensk Idrott och tränar två pojklag i fotboll (kanske kan hitta några tips i boken du skrev om...).
Had det gott och hälsa alla i huset där du jobbar.
Pär Ånell