Annars har jag den på bild här.
*****
Gick på stan med kidzen härom dagen och då fick jag syn på en bil med släp. Släpvagnen hade en slogan:
"Umeå-släpet ligger alltid före"
Blir det inte väldigt svårt att köra då?
*****
Av en händelse googlade jag på bandy-VM. B-gruppens skytteliga vanns av en kanadensare.
Som hette Brandon Ellement.
Snacka om het spelare.
*****
Från köttmur är steget inte så långt till snövall.
Och snövallar får mig att tänka på Ingemar Stenmark.
Och det leder mig till det här:
50 skäl till varför vi älskar Stenmark:
1 Han var sig själv.
2 Hans enorma meriter. Totalt 86 World Cup-segrar på 231 starter är störst, bäst och vackrast alla kategorier. Troligen oslagbart. Lägger man till att han var topp 3 i 155 av sina WC-tävlingar, nästan 70% av loppen, blir statistiken svindlande.
3 Han har ännu inte sålt sina OS-guld.
4 Hans två Bragdguld, 1975 och 1978.
5 Den som behöver mer statistik för att älska Ingemar kan få det: 40 världscupsegrar i slalom, 46 i storslalom. Allt med start i Madonna 1974 och final i Aspen 1989.
6 För att han gjorde oss svenskar intresserade av slalom. När Bengt-Erik Grahn försvann i ett snömoln vid OS i Grenoble 1968 trodde många att vi sett det sista svenska slalomhoppet.
7 Hans dubbla OS-guld i Lake Placid 1980.
8 Han fick verkligen Sverige att stå stilla. Inte Palme-stilla och deppigt. Inte Björn Borg-stilla och helgledigt. Utan Stenmark-stilla med ett helt land där arbetsplatser och skolor för några minuter stannar upp och tar andäktig paus. Bilderna av ett helt tomt riksdagshus under ett lopp är ett klassikt exempel. 1978 räknade något ut att svenskarnas Ingemar-tittande bara den säsongen kostade nationen totalt 978 produktionstimmar i industrin.
9 Det är lite för bra för att vara sant. Men han växte faktiskt upp på Slalomvägen i Tärnaby.
10 Han introducerade oss för karaktärer som Hermann Nogler, förbundstränare, och Jure Vogelnik, tekniskt ansvarig. För att inte tala om att vi lärde känna Elanfabriken i Slovenien.
11 Ingemarmössan i design av mamma Gunborg.
12 Det enkla skälet att han rent vetenskapligt är vår störste idrottsman. Det kom nämligen SIFO fram i en undersökning om ”Århundradets svenske idrottsman” genomförd 1999.
13 Han har en grymt mycket smakfullare villa än grannen Björn Salmings ”Dallas-palats” i Vaxholm utanför Stockholm.
14 För hans integritet. Intervjuer skedde på bestämd tid och plats och de fakta som journalisterna hade att utgå ifrån var dagens resultatlista. Utifrån denna svarade Ingemar ”ja” eller ”nej”. Resten var upp till reportern.
15 Äregirigheten var nästan fysisk, gick i princip att ta på. Han satte nivån redan vid SM-debuten 1972 med det plutiga uttalandet: ”Inte tycker jag det är så trevligt om någon annan vinner”.
16 Ännu fler statistiska skäl att gilla Ingemar: 3 totala världscuper (1976, 77, 78). 8 totala slalomcuper, 8 totala storslalomdito.
17 Utan fjällvinden från Stenmark hade vi inte blivit bekanta med varumärken som Marker, Caper och i synnerhet den slovenska skidfabriken Elan.
18 Så skicklig men ändå så ödmjuk. Han lärde sig ständigt mer, var evigt vetgirig. Om andra åkare låg före på en punkt hämtade han genast in deras idéer, det spelade då ingen roll om de var Rok Petrovic eller landslagspolaren
Jonas Nilsson.
19 Ingen slalomåkare, inte ens Alberto Tomba, har varit en sådan publikmagnet. När han åkte i tyska Grosser Arbler 1978 kom 50 000. Vid hans sista alpina VM i amerikanska Vail klappade publiken händer i fem minuter sedan han gått i mål i sitt sista åk.
20 Det är lätt att älska Ingemar för faktumet att han nöjde sig med att vara med på omslaget till singeln ”De bar’ å åk’” från 1976.
21 Ingemar introducerade oss till legender som vi annars hade missat. Fausto Radici med emaljögat, bulgaren Petar Popangelov, vresige Paul Frommelt, tvillingarna Mahre, den evigt solskavde Andreas Wenzel, för att inte tala om gentlemannen Thöni, skäggige Piero Gros och de andra eleganterna i ”La Valanga Azzurra”.
22 Utan Ingemar hade Sverige knappast varit en alpin stormakt. Frågan är om vi ens fortfarande hade haft snö.
23 Sven ”Plex” Petersson utan Ingemar är som en nyårsdag utan backhoppning.
24 Tävlingsinstinkten var möjligen det allra största skälet att beundra Ingemar Stenmark. Många var bättre på träning. Åtskilliga var jämnstarka i det första åket. Men vid det andra klev han in i ett nervbefriat, tranceliknande tillstånd ”å bar’ åk”.
25 Det var begåvat att undvika störtlopp. Efter den där vådliga kraschen, ingen som var med glömmer hans inåtvända ögon, var det bara att inse att Ingemar inte var konstituerad för fartdisciplinerna. Något som underströks av att hans bästa placering i Super G var en 5:e i ett lopp 1984.
26 Tekniskt var han lysande. Många amatörbedömare tyckte att han åkte allra mjukast, allra bäst. Men att det knappast var så - åkare som Thöni eller Hinterseer åkte troligen tekniskt effektivare - gjorde inte Ingemar mindre älskvärd.
27 Att han och sambon Christina Sylvan tog sig upp på en kulle vid Khok Koli och räddade sig undan Tsunamin i december 2004.
28 Stenmark gjorde många heroiska uppåkningar i sin karriär. Då han gick från 22:aplats till högst på pallen vid den första WC-triumfen i Madonna 1974 är den hjälteinsats som oftast nämns. Men frågan är om inte det var svettigare då han vid OS i Lake Placid räddade storslalomguldet trots att han i en sekvens av loppet åkte på höften och fick häva sig upp med armen.
29 Han satte Tärnaby på den alpina världskartan. Bengt-Erik Grahn hade försökt rita in den lilla västerbottniska byn på 1960-talet. Men det var med Stenmark som den fastnade. Vännen Stig Strand, Bengt Fjällberg och Anja Pärson har sett till att den blivit kvar där.
30 Vi fick en nationalsport där det räckte att titta i två minuter. En före lunch, en efter. Eftersom ”Stenis” alltid vann var det vad som behövdes.
31 Han lyckades lura en hel skidvärld att knepet var att gå på lina och åka enhjuling. Helst samtidigt. I själva verket pysslade Stenmark med dessa övningar en enda sommar, men det fastnade i ett amerikanskt tv-reportage.
32 I ett lopp i Japan åkte han ur tre gånger. Men vann ändå.
33 Han är troligen den ende svensk som fått ett eget smeknamn i Österrike, ”Stanley”.
34 Han vann var tredje tävling han startade i och var på pallen i två av tre tävlingar. Åren 1979-80 vann han 14 raka storslalomtävlingar. Totalt blev det 86 världscupssegrar.
35 När Ingemar var som allra, allra störst bänkade sig runt 60 procent av svenska folket framför tv:n för att se honom åka i världscupen. Och då pratar vi förmiddag!
36 Ingemar Stenmark flyttade till Monaco och han hymlade aldrig - till skillnad mot många andra svenska idrottsstjärnor - om att det var av rent skattetekniska skäl. Folket hyllade honom för hans ärlighet.
37 Ingemar Stenmark har lyckats undvika skandaler under sin tid som superkändis. Hur man än letar i arkiven kan man inte hitta några svarta rubriker. Jo, när han vurpade i störtlopp, förstås, och när han blev ihop med Ann Uvhagen, då, men det är två andra historier.
38 För att stoppa Ingemar Stenmarks framfart i världscupen tvingades internationella skidförbundet agera. Kombinationstävlingen kom till över en natt. Både Pernilla Wiberg och Anja Pärson har senare tagit medaljer åt Sverige i grenen, som numera är en svensk angelägenhet.
39 Ingemar fick aldrig starta i OS i Sarajevo 1984, eftersom IOK ansåg honom vara proffs. Istället kom han till Jugoslavien som turist och han blev hyllad som en hjälte. Ingemar åkte nämligen för det jugoslaviska skidmärket Elan och folket uppskattade honom mer än OS-guldmedaljörerna under mästerskapet. Det är inte bara vi svenskar som älskar honom.
40 Ingemar var en superkändis utan att egentligen vara det. Utåt sett var han samma kille som en gång i tiden åkte pulka på Slalomvägen i Tärnaby. Hans popularitet blev med åren större, hans plånbok växte och han hyllades som en sann svensk nationalhjälte, men Ingemar glömde aldrig bort sitt enkla ursprung.
41 När Ingemar åkte stod Sverige bokstavligt talat stilla. Barnen fick ledigt från skolarbetet, arbetsplatsernas fikarum var överfyllda och städernas gator var tomma på bilar. Kort sagt: Ingemar berörde alla.
42 Alpint är en fin sport och det fick Ingemar Stenmark oss alla att inse. Plötsligt blev det populärt att åka utför och backarna fylldes av skidåkare, som alla ville vara som ”Den Store”. Intresset har hållit i sig. Det går lika många semesterresor till svenska fjällen som till Spanien.
43 Den tystlåtne, ibland lite trulige norrlänningen pratade på ett sätt som gick rakt in i svenska folkets hjärtan. Dialekten har han fortfarande kvar trots att han bott i Monaco sedan 1980.
44 ”Hä lönsch int’ förklar’ för den som int’ begrip’”.
45 ”Åk bättre själv din jävel”.
46 ”Då hade jag nog varit traktorförare”
Ingemar om vad han hade blivit om han inte blivit skidåkare.
47 ”Dä’ ä’ bar’ å’ åk’!”
48 ”Jag vet inget om tur, bara att ju mer jag tränar desto mer tur har jag”.
49 ”Tack för att ni kom”
Ingemar Stenmark har just vunnit sin 85:e världscupsseger, i franska Le Markstein, och tackar alla mediarepresentanter som kom till presskonferensen.
50 ”Jag kunde ha åkt ännu fortare...”
Stenmark efter att ha vunnit storslalomtävlingen i tjeckiska Jasna 1979 med en segermarginal på hela 4,06 sekunder. Störst i historien.
Stor. Större. Stenmark.
*****
Nu ska jag gå och slänga skräp.
*****
Kvällens låt: Heartbeat - Don Johnson
*****
Rätt levat är livet långt nog
/Nordström/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar