måndag 8 mars 2010

Ren poesi, kvartsfinaldags & så lite bilder från Newbody Cup,

Thomas Brottman, Brolle, coachen i IBF Faluns herrlag har ju börjat att blogga (igen?). En riktig höjdarblogg. Påminner inte så lite om Mäster Limmet. Målande beskrivningar. Skönt språk. Utlämnande och ironiskt på samma gång. Roligt. Förbannat bra.

Ibland är språket så vackert så man nästan inte vet var man ska ta vägen.

Även om jag sen länge (den gamla Balrogtiden, den "riktiga" Balrogtiden) känner Thomas dels som en klurig kille med glimten i ögat, dels som en riktigt, riktigt bra spelare med stort spelsinne och en enorm vinnarskalle,

så var det ändå lite oväntat att det bakom denna lite försiktiga och blyga fasad, och kanske lite truliga uppsyn, skulle dölja sig detta.

Ren och skär poesi.

*****

Kvartsfinalerna i slutspelet är "färdigvalda".

Falun - AIK och Falun - Balrog.

Snacka om tuffa matcher.

Båda lagen får möta de regerande svenska mästarna.

Kan inte bli så mycket värre.

Tror dock att Balrog och AIK kommer att få kämpa hårt för att gå vidare och att det kommer att bli en hel del tuffa matcher. 3-0 blir det definitivt inte i någon av matcherna.

Lite orolig dock om Erika Anderssons skada är allvarlig. Hon är viktig för Faluns damer. Och så måste nog herrarna skärpa till defensiven lite för att stå emot AIK:s tunga offensiv.

I övrigt:

Brukar aldrig tippa men:

Täby - Balrog 3-0
Storvreta - Dalen 3-0
Warberg - Helsingborg 3-1

IKSU - Örnsköldsvik 3-0
Rönnby - Täby 3-0
KAIS Mora - Endre 3-2

Alla matcher utom KAIS Mora - Endre (som egentligen kan gå hur som helst) borde inte sluta på något annat sätt. Det vore konstigt, i alla fall om det blir en annan segrare i någon av matchserierna än i tipset ovan.

Men som sagt, brukar inte tippa annars, och är dessutom ingen bra tippare heller.

*****

Newbody Cup flöt på bra. Många matcher med högt tempo och positiva ungdomar. IBF Falun Ungdom hade två lag med: F15 som hade oflyt och förlorade två matcher med uddamålet men till slut knep en sjundeplats och P15, som gjorde en riktigt bra helg och vann ett brons. Starkt!

Mindre glädjande var att det var en hel del ledare och föräldrar som betedde sig illa, framför allt mot domarna. Helt oförtjänt, för dom skötte sig jättebra. Och ovanligt, för det brukar vara ganska lugnt. Inte så kul att se. Och framför allt var det mot de kvinnliga domarna. En del män klarar inte av detta. Jag skäms för det manliga släktet ibland. Och så är det skrämmande vad dålig regelkunskap en del på läktaren har. Men skrika ska dom.

Nåja, vi tar med oss det positiva, att 90% av ledare och föräldrar skötte sig, och att det fanns många positiva och glada ungdomar, att domarna var bra, att maten var god och att det hela rullade på bra. En stor eloge till min arbetskollega Håkan Fåhraeus som gjort ett kanonjobb för att ro allt detta i hamn på ett bra sätt.

*

Jag lyckades dessutom hitta utgången för de dåliga spelarna:

*

Tyvärr drabbades också turneringen i slutskedet av påssjuka.

*

Apropå domarna:

Här ser vi turneringens tuffaste domarpar:

Jörgen "Nån har snott min bil!" Andersson och Daniel "kämpä!" Dufvenberg.
p
Nejdå, dom är rätt snälla egentligen. Det är bara lite skrämseltaktik.
p

*
p

Två yngre förmågor, Zebbe "Tanden" Fåhraeus och Patrik "Sniper" Sjögren, ett domarpar som gjorde en klockren turnering.
p
Fortsätt på samma väg så är domarframtiden i förbundet säkrad.
p

Zebbe och Patrik som i en av matcherna verkligen visade var skåpet skulle stå, tre utvisningar sista 38 sekunderna, varav en 2+10. p

Tankarna ledde till Nordström/Nordströms storhetstid. Såg precis ut som då. Liten tår i ögat.

Alla utvisningarna var helt korrekta. Och tänk, ett domarpar som tar utvisningar i slutet av matcherna. Och dessutom tre i rad på samma lag.

Det går ju inte enligt en del morsor och farsor i publiken.

Starkt.

En av de värsta kommentarerna som finns är för övrigt:

"Ni kan ju inte ta en utvisning när det är så lite kvar. Ni förstör ju matchen för oss."

Hm.

Vad man inte tänker på är att tar man inte utvisningen så förstör man ju för det lag som skulle fått den med sig.

Hm.

*

Jag jobbade ju i tävlingskansliet. Nedan ser vi två av mina eminenta medarbetare, Catharina Back och Jessica Larsson. Catharina som egentligen är sjukvårdare men gör en massa annat också. Jessica som är infoansvarig men hjälper till med tävling och arrangemang också. p

Båda gör ett jättejobb.

p Catharina är cool men Jessica försöker smita undan kortet vilket bara gjorde att det blev ännu roligare.

*

Apropå domare:

Ganska roligt att det på domarrummets dörr var skrivet med - blindskrift.

Hur kunde dom veta det?

*

Två oerhörda domarlegender möttes som coacher i matchen om 5-6:e plats i P95:

Göran "40x20" Berg och Johan "Tugget" Råsbrink.

Detta var före matchen.

Om vi säger så här: det är väl ett 15-tal dömda SM-finaler på den här bilden.

Minst.

Snackade lite gamla minnen med Göran (som är en av världens roligaste människor) och hade en mycket givande diskussion med Johan om domarskapet i allmänhet. Johan är en mycket kunnig och vettig person.

*

Måste bara ha med en till bild på Göran.

Iklädd antagligen turneringens fulaste mössa.

Och då ska ni veta att Göran ändå är snyggare med mössan PÅ.

*

Göran och jag dömde en match tillsammans i Tournament of Åland en gång när vi hoppade in på ett återbud. På den tiden var det betygsättning på domarna i elitserien efter varje match. Jag och Göran hade 4,53 i snitt den säsongen (det var skala 1-5 i olika kriterier) och bror Håkan (som dömde med mig annars) och Roffe Nåmark (som dömde med Göran annars) hade lite sämre snitt, 4,52 och 4,51, eftersom de dömt varsin match med en annan kollega också

Göran och jag var mycket snabba att påpeka att för en gångs skull fick de två bästa domarna i Sverige döma tillsammans och slippa sina dåliga kollegor.

Vad Håkan och Roffe tyckte förstår ni nog.

Men kul var det.

*

Jag och Göran påminde varandra också om en annan legend i domarkåren, vi nämner inget namn, fast legend på fel vis, som gjort en hel del osannolika saker.

Bland annat så frågade denne man en gång på en domarträff hur högt målvaktsområdet var (!?). Vi försökte få ett svar varför han ville veta det men fick aldrig något riktigt förutom att det kunde vara bra att veta.

Denne man har även dömt barfota, kollapsat på löptest, skrivit under domarrapport med fel namn, samt det bästa, en gång varit på väg att visa ut en målvakt i Stjärncupen i Karlstad för felaktigt hängande dropnät. Makalöst.

Detta avstyrdes dock av legenden Roger Nyström som hotade med att bryta matchen och gå därifrån om utvisningen togs. Det slutade med att denne berömde domare skrek till målvakten:

- Ajabaja, målis!

Och högt också.

Varpå Roger bröt ihop helt och inte kunde hålla sig för skratt under resten av matchen.

Det sägs också, men det kan vara en skröna, att denna domare när han dömde fotboll blivit slagen i huvudet med sin egen linjedomarflagga av en chilenska havande kvinna som kom ner från läktaren och tog den av honom.

*

Tänkte också ta ett kort på en annan legend, Anders Mörk från SIBF. Den bäste dom har på kansliet i Solna.

Han hann dock gå iväg, så jag fick bara med underkroppen.

Nåja, får väl duga.

Kortet är för övrigt framkallat i Mörk-rummet.

*

Apropå legender: världens bäste innebandyspelare genom tiderna, mannen-myten-gode vännen Jonatan "Jonte" Kronstrand tittade också förbi. Alltid lika roligt att träffas. p

Dagen efter spånade vi lite på Facebookchatten om vi inte skulle ta och återuppliva Nattrajden för en helg i november. Skulle vara hur kul som helst. Tänk återigen en match mellan Nacka Maxi och Team Hille. Vi får väl se. Vi har börjat att planera i alla fall...

*****

Nu har jag lite disk att ta hand om; gumman kommer snart hem från jobbet.

*****

Kvällens låt: True - Spandau Ballet

*****

Lyckliga människor räknar inte flyende minuter
/Nordström/

Inga kommentarer: