söndag 20 juli 2008

Boktipset

Eftersom innebandyn är ganska "Off" just nu, och eftersom jag (som ni säkert vet vid det här laget) älskar att läsa böcker, kommer här lite boktips. De flesta har jag säkert tipsat om tidigare lite här och där. Men nu är de samlade.

Bara så där utifall att ni inte har några träningar, eller om det regnar ute, eller om ni bara vill ligga i hängmattan och njuta...

Men: nu snackar vi varken tunga romaner, kioskdeckare, kriminalromaner, tantsnusk eller några vanliga böcker.

Nej, det här är annorlunda och speciella böcker. Och alla är späckade med fakta. Fast på ett roligt och intressant sätt.

Då kör vi!

*****

Nostalgiboken: Saker från 50-, 60-, 70- 0ch 80-talet. Mängder av bilder och text om hur det var då. Och kommentarer från människor som minns sina respektive årtionden. Underbar!

*****
Ytterligare en nostalgibok, denna gång om godis och glass. Samma koncept som ovanstående. En hel del recept så man kan testa själv och minnas en svunnen kulinarisk tid.

*****
Här är boken för prylnördar; bakgrunden och uppkomsten av en hel del av våra apparater och attiraljer.


*****

Hasse & Tage, behöver man säga mer? Historien om deras bolag Svenska Ord. Få har roat så många som dessa två genomkuliga herrar.

*****

Nära inpå Zlatan; Simon Bank har fått ihop en bra liten bok om mannen som är lite svår att komma nära inpå livet. En hyllning till människan Zlatan.



*****
En bunt med dråpliga och roliga, och faktiskt sanna händelser från OS-historien. Det stämmer nog, ibland är skadeglädjen den enda sanna glädjen...



*****

Allt du INTE behöver veta om fotboll. Men kul är det!

*****
Helt oförglömlig bok. En kavalkad av svenska dansband från 60/70/80-talet. Man tror nästan inte att det är på riktigt...


*****

Många har genom tiderna blivit rätt så lurade. Rejält...


*****
Ett måste för alla oss som följt Tintin via film och böcker. Här får man hela historien bakom varje album. Mäktigt...



*****

Detta måste verkligen vara ALLT som varje svensk behöver veta. Mumma för kalenderbitare. Dvs såna som mig...



*****
Otäck, hemsk och mycket fascinerande bok. Om man säger så här: det var nog tur att det gick som det gick i andra världskriget...


*****
För dig som är listdiggare: här finns verkligen listor om allting. Say no more.



*****

Mest en bilderbok, men en fantastisk sådan. Har fångat 80-talets trender och intryck/avtryck perfekt.



*****

Jag älskar musik. Gör du det också, så är detta den enda bok du behöver. Jag menar, 1811 band & artister. Det är en del det.



****
Vem sa vad? Och varför? Den här citatboken är lite större än min innebandycitatbok. Något. Många tänkvärda ord...



*****
Min favvokrönikör nummer 1 (CJ är nummer 2, och det är inget dåligt betyg). Mats Olsson kan som ingen annan fånga stämningar och känslor; man kan se allt tydligt framför sig. Här finns tolv års härliga krönikor.


*****

Hasta la vista baby!


*****
Det finns nog bara en sak jag gillar mer än böcker: filmer. Och då är det här ingen dålig sak.


*****

Detta är en variant på ovanstående. Eftersom jag sett nånstans kring 500 av dessa verkar det som jag måste skynda på lite... Men många bra tips får man i båda.



*****
Stark bok av Fredrik Strage som bevisar hur många "stalkers" det finns därute i artistvärlden för artisterna att vara rädd för. När fansen går från hängivelse via dyrkan till galenskap.



*****
Gud så många k(g)lassiker man minns när man läser den. Och det är oerhört kul att titta på priserna och jämföra dem med dagens.



*****
Om man kom ihåg många glassar i förra boken, är det ingenting mot tablettaskarna i denna. Man börjar nästa gråta av minnena av alla goda tabletter man stoppat i sig...



*****

Historien om Borg och Stenmark. Och den är lika sann som fascinerande: Sverige stod verkligen STILLA när de spelade/åkte.


*****
En typisk Filip&Fredrik-bok. Rolig, bitsk, mycket ironi bakom allt.



*****

Mest för fotbollsälskare, och mycket kommer man ihåg också.


*****

Tom Westers bibel. Historien, utvecklingen och myten samlad i en liten bok. Always Coca Cola!


*****

Vad hände egentligen på 90-talet? Här finns svaren.

*****

Vad hette han nu igen, han den där som sa det där i den där TV-serien?
Ja, just ja!


*****

Oehört rolig bok om lite allt möjligt - och ingenting.


*****
En liten bok om innebandy också, nästan lite skönlitterär. Många anekdoter och synpunkter från andra idrottare. Och jag älskar verkligen titeln!


*****

Och så har jag sparat det bästa till sist: Filip&Fredrik igen. Den oumbärliga boken för oss som är födda på 60- och 70-talet. Så rolig, så bra, så fantastisk. Igenkänningsfaktor: 100 procent,



*****
Das war das!
*****
Litteratur är Kunskap
/Nordström/

Inga kommentarer: