tisdag 8 juli 2008

Ödmjukhet är en mycket bra egenskap

Under ett antal år deltog vi i Falu IBK (nuvarande IBF Falun) i Nattrajden i Borlänge (världens största och bästa tre-mot-tre-turnering) i olika lag och konstellationer. Vi lyckades vinna en gång, och även inhösta en finalplats och två semifinalplatser. Alla gångerna vi fick stryk var det mot Nacka Maxi. Som innehöll min gode vän Jonatan "Jonte" Kronstrand, aka världens bäste innebandyspelare genom tiderna. Bara det räckte ju. Men också hans bror Daniel (även mycket duktig damtränare) var med. Plus några andra så klart.

Vi hade många härliga fighter mot dom. Alltid ärliga, och alltid bra matcher, eftersom jag, Tom "mannen-myten-legenden" Wester och Peter "Linken" Lindqvist mer eller mindre är uppfödda på småmålsplaner.

Så var det även denna match ett år, en semifinal. Vi hade haft ledningen med 2-0 men Nacka Maxi hade kvitterat till 2-2. Med nån halvminut kvar snurrade Jonte upp två av oss, kom fri med Tom och siktade, och siktade, och siktade - och la sen in den i krysset. Och matchen slutade 3-2 till Nacka Maxi. Då var det någon som påpekade att domaren hade tagit fel på tiden, och det stämde, matchen hade varit två minuter för kort.

Så fort Jonte fick reda på det, sa han direkt: självklart ska vi spela de två sista minuterna också. Rätt skall vara rätt. Och det gjorde vi också. Men slutresultatet blev detsamma. Vi hade inte tänkt kräva något och trots att de var finalklara så ville de ändå vinna på rätt sätt.

Undrar hur många andra som hade gjort så?

Oerhört stort gjort av en stor människa.

*****

Apropå Tom Wester; den mannen har många fördelar, men han måste var den sämsta historieberättaren genom tiderna. Det blir fel i början, i mitten och i slutet, han blandar ihop historier, och han glömmer detaljer.

En historia har han försökt berätta sen 1985, men den har fortfarande inte blivit rätt. Historien skall vara som följer:

Det var två nollor som var ute och gick i öknen en mycket varm dag. Så fick dom syn på en åtta. Då sa den ena: Hur orkar dom hålla på i den här värmen?

Ganska rolig. Första gången Tom berättade den sa han:

Det var två åttor som var ute och gick i öknen en mycket varm dag. Så fick dom syn på en åtta. Då sa den ena: Hur orkar dom hålla på i den här värmen?

Varpå vi förstås inte fattade nånting.

Efter det hämtade han sig aldrig riktigt.

Så vad ni än gör, be inte Tom berätta en rolig historia.

*****

En av säsongerna då jag tränade IBF Faluns damer mötte vi LUGI (från Lund) i åttondelsfinalen i SM-slutspelet. Vid bortamatchen bodde vi i ett vandrarhem. Ja faktiskt i, eftersom det var ett tåg som var ombyggt. Rätt coolt. Man sov alltså i kupéer. Jag och min dåvarande tränarkollega Henrik "Lony" Ouchterlony delade rum. Det var otroligt mörkt i rummet, faktiskt det mörkaste rum jag varit med om. Eller som Lony sa när vi hade släckt och skulle sova:

- Det är så mörkt här så man hör inte vad man tänker.

Då är det djävlar i mig mörkt.

*****

Tittade på Allsång på Skansen ikväll. Med bland annat Amanda Jensen och hon norskan från Eurovisionsschlagern var med. Båda var mycket bra. Men så dök det opp några figurer. Stora publikfavoriter från svunna tider:

Burken, Rock-Ragge, Little Gerhard och sist men inte minst, Rock-Olga.

Det var inte bra, men på nåt sätt... fascinerande. Jag menar, bara namnen. Och kläderna. det Burken hade på sig var... helt enkelt obeskrivligt. Måste ses.

ALLT var inte bättre förr.

*****

I morgon bär det av till Furuvik och IKEA med frugan, minstingarna och farmor & farfar.

*****

Dagens klassiska lag: Sveriges lag i handboll 1990 som vann VM och startade den fantastiska eran.

Bengt Johansson (förbundskapten), Mats Fransson (Irsta HF), Mats Olsson (GD Teka), Tomas Svensson (Guif), Magnus Andersson (HK Drott), Johan Eklund (Redbergslids IK), Erik Hajas (Maritim Puerto Cruz), Björn Jilsén (RTV Basel), Per Carlén (Atletico Madrid), Magnus Cato (Redbergslids IK), Ola Lindgren (HK Drott), Staffan Olsson (TSV Hüttenberg), Jonas Persson (Lugi), Sten Sjögren (Lugi), Pierre Thorson (IF Saab), Magnus Wislander (Redbergslids IK)

*****

Nobody puts baby in the corner!
/Nordström/

2 kommentarer:

Anders sa...

Tycker synd om er som alltid förlorade mot Jonte, Danne, Patrik och Stefan (som dom två andra hette). Själv spelade jag, Jonke Broström och Jeppo Bodell 4-5 matcher mot Nacka, bland dessa ett antal finaler och förlorade aldrig.

Per Nordström sa...

Hoj!

Kom ni möjligen från Hudik?

Vi mötte Långvården Hudik i den final vi vann (då slog vi Nacka i semin). Har för mig att Bengt Nääs var med.