måndag 8 december 2008

Lite matchprotokollhistoria

Vad vore matcherna utan matchprotokoll? Idag har vi, i alla fall Dalarnas Innebandyförbund, ett hypermodernt system (som vi tagit fram själva, främst ärade Håkan F, kollegan, som är en jävel på det här med datasystem) där man får ut protokollen datorskrivna och med allting klart redan. Men så har det inte alltid varit....

Se här ett matchprotokoll från säsongen 1984/1985. Del ett av matchprotokollet. För då var det två delar. På denna del skulle man skriva matchhändelserna.



(Matchen är från november -84 mellan BK Bäcka och Nusnäs IF, två klassiska Moralag och matchen spelades i lika klassiska St Mikaelskolan. Legender som hamnade i protokollet var bland annat Sven-Erik Feem, Ulf Jonasson, Stefan Kolbert, Peter Hermodsson och Johan Eriksson)

Och här har vi del två, det vill säga den del som man fyllde i laguppställningarna på.



(Denna laguppställning är från en match i januari -85 på nästan lika klassiska Noretskolan. Mora IBK är laget och här finns bland annat Peter "Lillis" Wallin, Per-Erik "Perka" Halvarsson och Göran Spännar, alla tre landslagsmän på den tiden. Även mannen-myten-målvakten Roger Jonsson, numera tränare för KAIS Mora IF;s damer, den trevlige pricken var med)

*****
ppp
Några år framåt i tiden: Här ryms minsann allt på ett papper. Detta är från 1988 och fortfarande ser det väl lite gammalmodigt ut...
ppp

(Matchen spelades på Lugnet mellan Falu IBK och Rättviks IBK. Riktigt kultiga IBK:are som är med, Micke "Hille" Hilleskär, Torsten "Totte"Andersson, Peter "Linken" Lindqvist och sist men inte minst mannen-myten-legenden Tom Wester. Höll nollan såklart)

Notera för övrigt nr 11 i hemmalaget. Gjorde 2 mål och 3 assist.
ppp
Undrar vem det var?
ppp
*****
ppp
Vi rullar framåt ytterligare fyra år i tiden, mars -92. Nu har matchhändelserna blivit flyttade till under laguppställningarna och nu börjar det se ganska hyfsat ut.
ppp


(Matchen spelades på Lugnet mellan BIK Lugnet (ååh, vilket nostalgiskt bohemiskt kultlag) och Kristinebergs AIS. I BIK Lugnet spelade otroliga lirare som Christer "Chips" Larsson (spelat i Elitserien med IBF Falun), min gode vän Micke "Hille" Hilleskär, Anders "Lillen"Lindstedt (känd musiker i P Floyd), David Ahlmark (framgångsrik tränare i Schweiz, Vesta och Årsta), Jocke "Bajen" Östlund, Patrik "Mona" Monfeldt. Bland annat. I KAIS spelade Janne "Zacke" Zachrisson (landslagsman med en bländande teknik, en sån där spelare som inte finns längre), min gamle högskolekompis Anders Enmalm, Göran Spännar (också landslagsman) samt legenden Tord Norell. Vilka lirare!)
ppp
Notera även domarna: Lars Gradin (för övrigt en mkt god vän till mig), numera rektor på Lugnetgymnasiet och Urban Jansson, före detta landslagscoach i damlandslaget och numera sportchef i Pixbo.

*****
ppp
Sju år till framåt, januari 1999. Nu ser protokollet ut ungefär som idag, fast kanske något omodernare...
ppp
ppp
(Matchen är ett hederligt härligt gammalt derby mellan mitt kära Envikens IF (som jag hade den oerhörda fördelen att få träna i drygt fem framgångsrika säsonger i två omgångar och Hälsinggårdens AIK. I Enviken spelade bland annat en av mina bästa vänner Pärlan, som egentligen heter Fredrik, "Spindeln" Rytter, radarparet David & Helge (låter som en popgrupp...) och den genomsympatiske Andreas "Hasse" Hansson. Reservmålvakt var den gamle vännen och IBK:aren Ove "Snoffa" Larsson. I HAIK återfann vi minsann ur-HAIK:aren Johan Plyhm (min tränarkollega i IBF Ungdom i år), bröderna Svan (Lars och Jörgen), varav Lars är en känd radioprofil i Dalarna samt Niklas Forslund, numera duktig mittback i Falu FK fotboll)
ppp
Matchen gick som vanligt när vi i EIF var inblandade: underläge, och sen vände vi till vinst, oftast i slutet av matcherna.
ppp
Slut på den lilla historielektionen!
ppp
*****
ppp
Klassiska saker som man skrivit på, när man tappat bort/glömt/förstört protokollet:
ppp
Linjerat A4-papper
Rutat A4-papper
Vitt A4-papper
Servett
Pizzakartong
ppp
*
ppp
Vanliga saker man spillt på ett protokoll:
ppp
Vatten
Te
Kaffe
Läsk
Glass
Snus
ppp
*
ppp
Dummaste försök att skriva med:
ppp
Whiteboardpenna.
ppp
*
ppp
Vanligaste felen av sekpersonalen:
ppp
Glömma H och B framför spelarna
Skriva bara U2, inte vilken spelare
Skriva U2 på fel ställe
Inte skriva i slut- och periodresultat
ppp
*
ppp
En gång försvann ett matchprotokoll. Fick det efter typ tre år. Med tre olika adresser på (en fel), överkryssade meddelanden, massa stämplar och porto, viket, lortigt och knöligt. Men fram kom det till slut i alla fall. Roligast var en liten Post It-lapp som satt på kuvertet där det stod:
ppp
Hittar 1000 ingen!
ppp
*****
ppp
Nu är klockan så där otäckt mycket igen, 00:55. Inte bra.
ppp
*****
ppp
Kvällens låt: 500 miles - The Proclaimers
ppp
*****
ppp
Har du vänner, betrakta dig då som rik
/Nordström/

1 kommentar:

Unknown sa...

Halo per!Detta är hille som läst lite av din blogg o som vanligt är det bra ,roligt o ordenligt gjort.Humor kommer o läsa din blogg oftare nu.Kul o läsa om dom fina underbara åren vi sågs fyra till fem gånger i veckan. Vilket gäng vi var.Man sknar den tiden som fan.men men allting har sin tid.Vi syns i framtiden TAKE CARE MICKE HILLESKÄR