onsdag 17 december 2008

Referee's Dress Code

Jag är inne på - svindlande tanke, när man tänker efter - min tjugoandra säsong som domare. Tjugotvå säsonger. Det är en del. Hur jag varit ska väl egentligen andra bedöma, men jag ska väl vara osvensk då och säga att det gått riktigt bra om jag får säga det själv. Närmar mig 2.500 matcher. Efter landskamper, SM-finaler, (minst, beror på hur man räknar) sex år i högsta serien och ett 60-tal cup- och turneringsfinaler vet i alla fall att jag har haft en mycket lång och fantastiskt rolig karriär.

Många lag har man dömt, många hallar har man varit i, många utvisningar har man tagit (skoja inte!) och många bra och trevliga kollegor har man dömt med (se tidigare lista i nån blogg). Kom att tänka på en sak när jag tittade i klädgarderoben. Många domartröjor har man också haft. En del snygga, en del mindre snygga.

Brukar ju ha listor i bloggen, men nu var det länge sen. Tänkte därför att jag skulle köra en liten "bildlista" över de domartröjor (de jag har kvar nåt ex av vill säga) jag haft i karriären. Och stort tack till the Lady of my life, Helena, som ställde upp som mannekäng.

*

Vi börjar med klassikerna: dessa tröjor är nog de som är mest "kända" om man säger så. Många hade dom, och dom fanns ganska många år. Puma kom dom ifrån och fanns i gul, röd och grå.






Denna tyckte jag alltid var snyggast, den gråa.


*

Dessa är också ganska klassiska. Även dessa kom från Puma och fanns i alla fall i röd och grå. Kanske gul också?
p


Denna tyckte jag dock var så smaklös. Hur kan man ha en grå tröja med en lila Puma på?
p



*
p
Detta är en av de senaste varianterna, finns även i den klatschiga färgen orange. Den är en distriktsdomartröja som även Värmland och Göteborg använder. Märket är Extreme.
p



Får lite känsla av typ: "Anropar Månbas Alpha!"

*

Även dessa är distriktsdomartröjor. Kommer också från Extreme (Hummel) och användes främst som nybörjartröja för ett par år sen. Svarta och gråa fanns.
p


Gick under benämningen "Pyjamaströjan".
p


p
Undrar varför?
p
*

Detta är en fantastisk(t) (ful) tröja. Denna tog legenden Ricard Koljo från Borlänge fram i
protest mot att vi bytte domartröja så ofta.

Vi hade den bara en säsong...
p



p Ganska speciell måste man ju säga. Har för man att det fanns en målvaktströja som hade det där mönstret också.
p
*
p
Detta är en riktig kultröja. En av SM-finaltröjorna och den som Elitdomarna använde. Otroligt skön. Observera det lilla märket under SIBF-märket. Det står det Elit också. Måste väl erkänna att man kände sig lite stöddig när man sprang omkring och dömde matcher här och där. Men bara lite.
p


Det roliga med den här tröjan var att den hade olika färg beroende på var man dömde. På bilden är den grön men i vissa hallar var den grå. Den kunde också ha en färg i omklädningsrummet och så skiftade den när man gick ut i hallen.

Märkligt.
p
*
p
Nu börjar vi snacka riktigt nostalgiska tröjor och tidigt 90-tal. Observera dom mycket klassika ränderna och skiftningarna i gråtonen. En riktigt klassisk domartröja. Detta var också en förbundströja och en av SM-finaltröjorna.
p



p
Sponsrad var den också. Av Folksam. Det lustiga med denna var att när ryggen (ryggen på tröjan alltså) korvade sig så såg det ut som det stod Olksa. Folk trodde att man var från Finland.
p
*
p
Här har vi den näst kultigaste av alla. Detta är en distriktsdomartröja som vi hade i Dalarna på 80-talet. Samma typ som föregående med det klassiska mönstret.



Även denna var sponsrad. Av Domus Sport! Ett oerhört legendariskt ställe i Falun. Där köpte vi i Falu IBK (nuvarande IBF Falun) alla våra grejor på 80-talet.
p
*
p
En grå tröja typ ovanstående hittades till och med i skyltfönstret på en Second Hand-shop i Uppsala.
p
Stort.
p
*
p
Tyvärr har jag inte haft eller har ingen bild på de första (och de med absolut mest kultstatus) domartröjorna som användes i Dalarna. Domarna (som nästan alltid dömde ensamma i början) hade då en grå långärmad sweatshirt. Med efternamnet på. oerhört coolt.
p
Det var lite tröjhistorik det!
p
*****
p
Måste avsluta med några bilder på två av mina favorittecken, straff och hårt spel.
p
p
Observera att jag ser ganska snäll ut mot när jag dömer.
p
p
Mitt tredje, osportsligt uppträdande, måste ses live. Det finns ingen stillbildskamera som gör det rättvisa.
p
Under vår partytid tillsammans (Jag, Maria "Majsan" Wiklund, Jenny "Larsson" Larsson och Pärlan, som egentligen heter Fredrik) uppfann vi till och med en dans efter mitt sätt att utföra det, 2+10-dansen.
p
Gjorde stor succé på dansgolvet på Harry's i Falun under 90-talet vill jag lova.
p
*****
p
Stackars lille Fille har en vattkoppa på ögonvitan och en på tungan. Hur kul är det på en skala?
Men nu börjar han piggna i. I natt vaknade han 03:18 och ville ha en pingisracket med sig i sängen som han tappat bort. Utan linser hittade jag inte den heller så jag fick kliva ner på nedervåningen och hämta en ny.
p
Med pappa bredvid sig somnade han sen lugnt.
p
Nästa J-O Waldner?
p
*****
p
Sjöstrand har börjat att blogga igen. Lovely!
p
Han bara smög igång. Sådär utan förvarning.
p
*****
p
Kvällens låt: Rock the Cashbah - The Clash
p
*****
p
Om en person du talar med inte tycks lyssna, var tålmodig. Det kan helt enkelt vara så att han har lite ludd i ena örat
/Nordström/

Inga kommentarer: