tisdag 2 december 2008

Stockholmsresan

En gång i tidernas begynnelse, jag tror det var 1989, skulle jag, Tom "Mannen-myten-vännen-legenden" Wester och Jan-Erik "Keke" Skoglund (även detta en målvaktsgalning) som spelat i riksserien med både Vikarby IK och Mora IBK åka på en liten tripp till Stockholm över en helg. Detta var strax innan serierna skulle börja så vi tyckte att vi förtjänade en liten ledighet. Vi skulle bo hos några släktingar hos mig som bodde i Tomteboda (underbart namn för övrigt).

Bilen vi skulle åka med var ingen mindre än Toms bruna Ford med svart vinyltak och AIK- och Coca Cola-dekaler på. Denna bil, som för övrigt hette Gottfrid (kallad Gotte) och var döpt efter Toms farfar, var välkänd och berömd i hela Falun. Den var kultig men gick inte så fort och den hade varit med om många äventyr.

När vi närmade oss Kalhäll var allt på topp. Solen lyste, det var nerförsbacke och Gotte hade aldrig gått fortare. Vi närmade oss rekordet, som låg på 133 km/h. Då, med ett pang!, la helt plötsligt motorn av, och Gotte stannade sakta men säkert. Vi stod väl i en halvtimme och försökte få igång honom, men eftersom alla vi tre hade en teknisk nivå i höjd med ett enkelt Meccano-bygge så hände inget. Det var bara att börja traska mot närmaste mack.

Efter ett tag kom vi kapp en äldre gubbe som gick och bar på en ljuddämpare (!). Vi sa att vår bil hade kapsejsat och då sa han:

- Ni, kan få åka med mig, bilen står lite längre fram men jag tappade ljuddämparen så jag var tvungen att gå tillbaka och hämta den.

Makalöst.

Bilen som vi skulle åka med var en gammal Diesel-Merca. Ni kan ju tänka er hur en sån låter utan ljuddämpare.

Vi åkte två mil under vad som kändes - och lät - som vi satte inne i sågen i ett sågverk.

Vi kom fram till en mack, och de tog hand om bilen. Efter fyra timmar, när de testat en hel del, gav vi upp och tog en hyrbil in till Stockholm. Detta var på fredagseftermiddagen. Vi kom fram till mina släktingar, hyste in oss, hade ett par trevliga dagar i Storbyn (som Limmet skulle sagt), bland annat på Skansen och Gröna Lund, och sen på söndag eftermiddag åkte vi tillbaka till macken för att hämta upp Gotte.

Dom hade fortfarande inte hittat felet.

När klockan började närma sig fem-sex på kvällen började vi få lite panik. Vi hade precis tänkt
ge upp när han kom.

Frälsaren.

En skitig, oljig kille med träskor, trasiga jeans och ett svart linne (kan ha varit vitt från början), tauteringar och ett oavbrutet sugande på ständigt nya ciggar. Har aldrig sett nån rökt så mycket i hela mitt liv. Han hade precis kommit tillbaka från semestern.

Han såg ut som om han var direkt hämtad ur Vi hade i alla fall tur med vädret.

Tittade på Gotte, på oss, på sina arbetskompisar och sa, på den mest Stockholmslika stockholmska man kan tänka sig:

- Va' fan e' re' här för jävla skit då?

Hans polare förklarade läget och han gick in under den upphissade bilen, knackade till den med nåt verktyg, man hörde kras-kras, vrid-vrid, så kom han ut och skrek:

- Hissa ner biljävlen!

Satte sig i bilen, vred om nyckeln.

Här ska vi då betänka att hela mackens och verkstadens styrka hållit på med bilen i två dygn. Utan lycka.

Gotte startade på ett kick.

Vi kom hem till Falun till slut.

Vilken lirare. Vilken hjälte.

*****

En rolig parentes från resan: När vi var på Gröna Lund skulle vi testa nån sån här apparat som visar hur bra tränad man är och vilken puls man har etc. Betänk nu att mina två kompisar var målvakter.

Jag fick betyget mycket vältränad.
Keke fick betyget dåligt tränad.

Tom var död.

Han hade, enligt apparaten, ingen puls över huvud taget.

*****

En rolig parentes till: Toms farfar, Gottfrid är från Rättvik nånstans. En gång när vi skulle spela match mot Vikarby IK (Vikarbyn hör till Rättvik på nåt vis, men ändå inte, ööö) skulle Gottfrid med och titta. Då hade han en papperskasse med sig när han klev in i bilen. Vi undrade vad det var för något. Gottfrid svarade:

- Hä ä jolpäron (potatis) som jä ska ha och kasta på Vikjer!

Dom är en härlig familj, Westers.

*****

Om företag som säljer trappor till källarvåningar inte går bra, kan man säga att dom är på nedgång då?

*****

Inte bra. 'Pool spelade sin andra raka 0-0-match hemma.

*****

Faktiskt, en fantastiskt rolig och offensiv SSL-match mellan Täby och AIK. Det finns hopp för innebandyn. Grattis Mannen (Limmet), kör hårt!

Globen nästa?

*****

Nu ska jag titta på disc 2 på Shogun: en klassisk 80-talsserie.

*****

Kvällens låt: Sanctify yourself - Simple Minds

*****

Svaga människors hat är inte så farligt som deras vänskap
/Nordström/

1 kommentar:

Joakim sa...

När neandertalarna bodde i sina grottor, hade de bergvärme då?