tisdag 30 december 2008

Sverige Hej, Hej Hej Hej!

Skrev ju om VM i Globen -96 förra bloggen. Ett VM som dessutom var det första som spelades i innebandy. Inför VM så utlyste tidningen Svensk Innebandy en tävling. En slogantävling. De fem första pristagarnas alster löd så här:

Fatta klubban, jaga bollen och ta hand om segerrollen

Heja Sverige kom igen, guldmedalj det får ni sen

Innebandy är i tiden, heja Sverige, go for Sweden

Alla uti bandyhallen, önskar er på segerpallen
Heja Sverige, friska tag, ni är vårat bandylag

Och vinnaren:

Jobba MER*, kämpa hårt, första VM ska bli vårt.

Jag vet inte.

Får en liten känsla av svensk pilsnerfilm. Klämkäckt och klatschigt.

Med all respekt för författarna: Om det där var de fem bästa, hur var nummer 6-20 (som också fick pris men ej redovisades)? Och hur var dom som inte fick pris?

Fatta klubban, jaga bollen?

Guldmedalj det får ni sen?

Heja Sverige, friska tag?

Heja Sverige, go for Sweden?

Alla uti bandyhallen?

Inte direkt Nobelpriset i Litteratur.

* MER var sponsor till Svenska Innebandyförbundet.

*****

På en domarkurs för länge, länge sen diskuterade jag och Micael Fasth lite olika innebandymaterial (ni vet ju att Micke stått i mål i diskhandskar en gång, det har jag ju skrivit om tidigare). Vi pratade sarger och burar och lite annat. Vi i Falu IBK (nuvarande IBF Falun) hade ju fisknät (köpt Sjöbergs Fiskhandel i Vika) som vi tråcklade på våra första burar (som vi såklart svetsade själv).

Men självklart skulle Micke vara värst. När han spelade i IBK Marieholm var det en fru till en ledare som fixade näten till deras första burar.

Hon virkade dom.

*****

Såg igen att dom skulle presentera en sån där fantombild på nån mördare eller nåt igen. Alltså, behöver man verkligen göra det?

Vet inte alla hur Fantomen ser ut?

Och är inte han god?

Och dessutom så har han ju mask på sig, så man ser ju i alla fall inte vem det är.

*****

Explosiva 5-1 på Newcastle och 'Pool håller sin ledning i PL. Gerrard magisk igen. Tyvärr verkar han inte varit lika magisk bredvid planen. Hoppas verkligen att han inte var delaktig. Men engelska fotbollsspelare brukar ju inte direkt vara världens bästa änglar så...

*****

Otroligt kul att döma Gorby's Cup i helgen. Träffa lite andra domare, tjåla lite, få lite beröm av ledare mm. Kul att döma med bror Håkan på en cup igen. Fortfarande så sitter samspelet som en smäck, vi behöver knappt titta på varandra, vi vet precis vad den andre ska göra. En stund innan.

Och jag kan fortfarande se på uppvärmningen vilka som kommer att bli utvisade.

Märkligt.

Vi dömde bland annat HJ18-finalen mellan IBF Falun Ungdom 1 och - IBF Falun Ungdom 2. Så otroligt många duktiga och lovande spelare födda 1990-1994. Framtiden i innebandyn i Falun ser ganska ljus ut. Och mest lovande av alla: Måns Tegnér-Parsjö, målvakt född 1994. Exakt samma spelstil som en viss Andreas "Andy" Olsson. Fast (förlåt Andy, du vet att jag gillar dig skarpt) inte lika elak. På planen alltså. Bredvid är Andy ett lamm.

Misstänker att både Måns och Daniel Apelqvist (världens snabbaste innebandyspelare), bara han får vara hel, inom en ganska snar framtid kommer att spela i SSL.

*****

I övrigt var Gorby's Cup oerhört legendtät.

I IBF Borlänges herrlag spelade den gamla 90-talsbrödrakjedjan från Kvarnsvedens IBC, "Loutsinenlinen" (kanske man skulle kalla den Loutsinenlainen) återigen match tillsammans. Vilken nostalgi! Och de gjorde några snygga mål också. Niklas-Petter-Linus!

Klapp-Klapp!

En riktigt legendkedja man skulle ha kunnat sätta ihop om man tog några ungdomsledare i IBF Borlänge: Leif Mattsson, Roger Edbom (fd Eriksson) och Stefan Kujanpää. Dessa tre herrar valsade runt bra med backarna i riksserien när de spelade för IF Domnarvet.

När vi skulle gå och käka mötte vi mannen-myten-travälskaren-bloggprofilen Patrik "Idof" Idofson. Lika glad som vanligt, lika stressad som vanligt, samma IBK-jacka som vanligt och lika ont i den fot som tyvärr hindrar honom från innebandyspel nuförtiden som vanligt.

Fast man blir alltid glad av att se Idof.

Efter Idof hann vi gå några meter sen stötte vi på Maria "Pottan" Poutamo. Moralegend som spelat i KAIS damlag, landslaget, varit domare, tränare, mattris i damlandslaget och mycket mer. Också mycket trevlig.

Även mannen-myten-legenden-målvakten-vännen Tom Wester var där och hejade på sin bror Joel som spelade HJ18. Denna gång skall vi verkligen försöka få till en träff när han är hemma.

Sprang också på Magnus Eriksson, som spelade i Tomasgården på 80- och 90-talet och som jag och brorsan dömt många gånger. En jättetrevlig spelare och kille som nu coachade ett F96-lag. Tur att det är en del som ger igen lite i alla fall.

*****

Har under de senaste dagarna sänt, och kommer att sända, mina tankar och mitt djupaste deltagande till Koppen.

****

Fått nya böcker från CDON liksom två nya boxar med TV-serier från 80-talet (Förintelsen och Krigets Vindar), så nu har man lite sysselsättning när frugan jobbar kväll igen. Hon kommer snart hem för övrigt så nu är det dags att runda av för idag.

*****

Kvällens låt: Hanging on a Heartattack - Device

*****

Barn är små människor som inte får bete sig som deras föräldrar gjorde i den åldern
/Nordström/

Inga kommentarer: