onsdag 22 april 2009

Kalender utan luckor

Nuförtiden finns ju allting på webben. Annat var det förr. Då gav både SIBF och de flesta distrikt ut sina tävlingskalendrar. Den första som fanns i Dalarna gjorde jag 1989. Den var inte så jättetjock men det fanns kontaktuppgifter, domare, lite regler och så spelprogram.

Jag gjorde den på skrivmaskin.

Många lappar Tipp-Ex gick åt. Många papper och svordomar också, eftersom jag är perfektionist när det gäller sånt. Men den blev klar till slut.

Sakta men säkert utvecklades Dalarnas IBF:s tävlingskalender. Den blev riktigt bra. Den sista gjordes nån gång 2002 eller 2003 tror jag. Då var den på över 130 sidor och innehöll allt. Det var faktiskt många distrikt som tog efter vår modell.

Det är jag faktiskt stolt över. Har ett ex kvar från varje år (såklart, vad trodde ni?). Det var smidigt att ha all information på ett ställe som man kunde ha med sig i väskan. Det var fördelen mot nätet. Nackdelen var ju självklart att matcher ändrades liksom en del kontaktuppgifter vilket gjorde att den blev lite inaktuell ibland.

Men tävlingskalendrarna är för alltid en del av Dalarnas innebandyhistoria. I alla fall står mycket av Dalarnas innebandyhistoria där.

*

Även SIBF hade sin kalender, som var uppbyggd på ett liknande sätt.

Här ser vi en från säsongen 1989/1990.

På omslagsbilden ser vi vindsnabbe Jens Pettersson från Luleå, en gång årets spelare på herrsidan.
p

Den här säsongen hade herrarnas Riksserie bytt namn till SM-serien. Klassiska lag som deltog var bland andra Guldstaden IB, Tomasgårdens IF, Kolarbyn/Fagersta IF, Hölö SK, FK Ängen, Haninge IBK, KFUM Örebro, Sjöstads IF, IBF Norrstrand/Bengen, IBK Strandgården, Pixbo IBK, IBK Lockerud, Viskan HBK, Warbergs IC, och Jönköpings IK.

Damerna spelade fortfarande Svenska Cupen som SM. Här deltog lag som Sjöstad IF, Balrog IK, VK Rasket, KAIS, IBK Lockerud, Hagsätra IBK och Pixbo IBK. Och Falu IBK minsann.

SIBF:s kansli jobbade Andras Czitrom, Stefan Kratz, Carin Anderberg, Crister Gustafsson och Jan Matsson. Ordförande i SIBF var Tomas Mariedahl, Jönköping.

Denna säsong spelades också den första upplagan av legendariska Stjärncupen.

*

Denna upplaga är från säsongen 1991/1992.

På framsidan ser vi en riktig legend: Esa Karjalainen i IBK Lockerud. Jag tror dom möter Tomasgården och att deras spelare heter Eklund. Leif? I bakgrunden syns en annan legendar, domaren Magnus Athley från Växjö.


p

Denna upplaga var betydligt tjockare med mycket fakta och statistik. Här hade även Svenska Cupen för Herr- och Damjuniorer gjort entré.

SIBF:s kansli jobbade Stefan Kratz, Crister Gustafsson, Aina Junered och Kerstin Fagerström. Ordförande i SIBF var fortfarande Thomas Mariedahl.

*

Sista kalendern kommer från säsongen 1992/1993.

p


Serierna såg fortfarande ut som tidigare, men denna säsong var kvalificerande för den nya seriestrukturen, där herrarnas sex SM-serier skulle bli fyra, och damerna skulle få sin egen riksserie.

Några nya klassiska föreningar som smugit sig in var bland andra IBK Sundsvall, Örnsköldsviks SK, Björkbergs IBK, Balrog IK, Fornudden IB, Järfälla IBK och Öxabäck/Mark IF på herrsidan och på damsidan IKSU, Södertälje IBF, HSK Falun, LUGI och Växjö Östra.

SIBF:s kansli huserade Stig Engdahl, Stefan Kratz, Patrik Schavon, Crister Gustafsson, Preben Pedersen, Aina Junered, Kerstin Fagerström och minsann, som praktikant, en viss Klas Pettersson.

Ordförande i SIBF:s styrelse var fortfarande Thomas Mariedahl.

*

Nuförtiden är seriekalendrarna saga alltså all, men dom fyllde en gång i tiden en oerhört viktig funktion och är en stor del av innebandyns utveckling till vad den är idag.

*****

Herrejävlar vilken match Liverpool - Arsenal blev! 0-1 till 2-1 till 2-3 till 3-3 till 3-4 till 4-4 på övertid och sen 4-5 avblåst pga en hårfin offside i typ 96:e minuten.

Svettigt och nervöst med två försvar som hade julafton åtta månader för tidigt.

Fernando Torres måste vara världens mest komplette anfallare. Han gör mål på alla sätt: nick, bredsidor, volley, soloräder, ja allt.

Och hur kan det vara för Andrej Arshavin, "den lille tsaren"? Göra fyra mål på bortaplan mot Liverpool och ändå inte bli matchhjälte.

Tungt.

Även om det var en fantastisk match så var det nog också så att tåget nu lämnade stationen för att tuffa mot PL-titeln. Och Liverpool står kvar på perrongen. Tyvärr.

*****

Nu skall jag ladda inför dömningen i morgonens SOS Alarm-mästerskap. Och sen för helgens dömning i Mora. Hoppas Julie som jag ska döma med kommer hem till Sverige i tid bara.

Av alla ställen man skulle kunna vara på befinner hon sig nämligen i Dubai i Förenade Arabemiraten.

Hoppas hon kan shejka loss och komma ifrån.

*****

Kvällens låt: Independent Love Song - Scarlet

*****

Felsteg kan vara förutsättning för framsteg
/Nordström/

1 kommentar:

Professorn sa...

Spelaren från Tomasgården heter Hans Eklund, en legend bland många!