fredag 23 maj 2008

Falu IBK

Once upon a time, there was...ett gäng killar och tjejer som satte igång innebandylavinen i Falun genom att bilda Falu IBK. Det var starten på nåt som blev större än vi nånsin kunde ana. Detta skedde i maj 1985, vilket innebar att 2005 så var det tjugoårsjubileum. Vilket vi självklart celebrerade. Jag tror att det mellan åren 1985-1992 spelade ungefär 130 spelare i IBK. 56 deltog i jubileumet, och nästan hundra hörde av sig efter utskicket. Stort!

Vi spelade jubileumsmatcher (tre stycken) på fredagskvällen. Lördagen var fullspäckad från tidig morgon med aktiviteter som femkamp, tipspromenad, plintboll och smålmålsturnering (såklart!) i Lugnets sporthall. Sen drog vi ned till Västra skolan för att återuppliva minnen i innebandyns Hall of Fame där vi spelade match. I ena målet stod en bloggande före detta utespelare, i det andra före detta elitmålvakten Tom W. Mitt lag vann med 11-9...

Efter detta bar det iväg till Pilbo Bystuga (hur kunde vi få hyra den än en gång...?) och mat, musikfrågesport (såklart!), karaoke, liveuppträdande (såklart!) med sång av Tom W och vansinnigt roligt umgänge. Trots att 20 år gott var allt sig likt. Så många härliga människor samlade på en sån liten yta.

Eftersom många bloggprofiler och innebandylegender var med, och det kan vara kul att få ett ansikte (eller kanske inte för resten...) till dom man läser om så publiceras här ett axplock av bilder från den exklusiva sammankomsten. Trots att det bara gått tre år så att de inte ännu är preskriberade.

Håll till godo!



Lars-Erik "Blogg-Larsa" Håkansson och Peter "Farsan" Lindqvist" tar igen sig efter en, efter alla krävande aktiviteter, välbehövlig lunch i Falu Kuriren Arena. Observera armmusklerna på Magnus "Jernkula" Jernberg i bakgrunden. Mannen som gav upp en pojklandslagskarriär i fotboll för innebandyn står där lika blyg och försynt som vanligt. Det antal ord som han sa på ett år kom bröderna Kruse upp i på en dag.




Två ur det lite äldre gardet, Nils "Nisse" Johansen och Lars "Sunken" Sundgren. Två på sitt sätt gudabenådade spelare som även var duktiga fotbollspelare på rätt hög nivå som vi lurade med. Vem sa att innebandyn är en sport för såna som misslyckats i andra sporter? Notera det härliga rosa trycket på Sunkens collegetröja. Och det lilla diskreta klubbmärket på Nisses. Båda tröjorna är från 80-talet och välbevarade. Lika väl bevarade som snyggingarna på bilden.


Patrik "Trav-Idof" Idofson som målvakt i plintbollsturneringen. Idof är här lika rörlig som på innebandyplanen. Kolla hållningen. Man säger ju att ensam är stark, men... Näe.



Patrik Bäck, Daniel "Tuna" Thunstedt och Jonas "Sockan" Karlsson. Ett riktigt legendlag på tipspromenaden. Slutresultatet var dock inte lika legendariskt. Även dessa herrar var mkt duktiga i f0tboll. Och inte så dåliga i innebandy heller... Patrik och Jonas har spelat i elitserien och Tuna, tro det eller ej, är svensk mästare för juniorer. Tuna har desutom tränat IBF-herrarna som ung pojkspoling, bland annat med mig.


Ytterligare ett tipspromenadlag, två man starkt. Eller ja, starkt och starkt... Ove "Hahnberger" Larsson och Per "Porre" Fagerström. Ove av någon anledning iklädd Envikenoverall på IBK-jubileumet. Ove som vanligt med en snus under överläppen. Och Oves snusar har aldrig varit små om man säger så. Ibland visste vi inte om det var en snus som Ove spottat ut eller en blomkruka som nån vält ur som låg i papperskorgen.


Per "Avenyn" Lindberg och Peter "The Big Kahuna" Bergestål. Två av de tre (Urban Jansson, numera Pixbo, var den tredje) som tog det modiga steget över från värsta konkurrentklubben HSK till Falu IBK. En liten rolig anekdot om dessa herrars pappor finns: så länge killarna spelade i HSK stod papporna på läktaren och skrek: Kom igen! Krossa dom! Fäll dom! Ut med IBK! Året efter stod samma pappor på läktaren, taktfast skanderade: IBK! IBK! IBK!
Notera att The Big Kahuna ser ganska snäll ut. Men skenet bedrar...



Nu är vi inne på festbilder från kvällen. Tom Wester i sitt esse som sångare (den mannen har många talanger), river förmodligen av en Thåströmlåt med sitt band Dalltottoms Heleflowers. Iklädd en vägverksväst. Varför? bara Tom vet...

The Big Kahuna har inte bara en stark domarpipa, utan faktiskt även en stark sångpipa. Och blyg har han ju aldrig varit...


Kompisar från förr, Tom och Larsa. Har väl hängt ihop sen dagis. Fast då var det saft... Bättre vänner är det svårt att hitta...


Ove har fått ett sexpack. Med tanke på målvaktskarriären borde han fått en back i stället.

*****

Fantastiskt är att många av oss håller kontakten och umgås då och då fortfarande, 23 år efter starten. IBK-andan kommer alltid att finnas där.

Och det bästa av allt: det är bara två år kvar till 25-årsjubileumet.

*****

Vi har ju ett spelbolag på jobbet där jag av någon anledning är VD, otroligt. Denna vecka har Micke "Svärdsjö" Eriksson från vaktmästeriet tippat. Bara hästar.

Vi håller tömmarna.

*****

Nu skall jag väcka gumman som somnat i soffan. Fredag kväll, vilken härlig kväll!

*****

En dåre ser inte samma träd som en vis man
/Nordström/

Inga kommentarer: