onsdag 21 maj 2008

Leker du charader eller?

Som domare skall man ju inte bara blåsa i pipan; man ska ju visa tecken också. Mina favoriter är tecknen för straff, hårt spel och osportsligt uppträdande/protest mot domslut. Men det visste ni ju redan.

Förr i tiden hade jag blåmärken i sidorna efter alla 2+10:or.

Det har genom åren funnits en del mindre intelligenta tecken. Och en del som var ganska skrattframkallande när de utfördes. Som till exempel:

Avvaktande utvisning
Förr skulle man ha ena armen uppsträckt med två fingrar i luften och den andra armen pekandes inslagstecknet. En lätt känsla av "Här är polisen som mitt i gatan står".

Inslag
Som ovanstående fast inga fingrar i luften utan hela handen utsträckt. Blev väldigt roligt om man råkade peka åt fel håll och skulle ändra sig. Under domarkurserna gick detta under täcknamnet "Väderkvarnen" Såg oerhört roligt ut.

Liggande spel
Detta tecken gjordes en gång i tiden på så sätt att man satte hela handflatan i golvet medan man satte sig på huk. "Kan ni vänta lite, jag är trött" typ.

Fotpass
Denna förseelse visades genom att man som domare slog med handen på sin egen fot. Så gör tennisspelarna också när de spelar på grus...

Matchstraff
Det löjligaste av dom alla. När man gav en person matchstraff skulle man klappa sig själv uppe på huvudet. Det var liksom som att tala om att den man gav matchstraffet var dum i huvudet. Som sagt, klappa sig själv på huvudet.

Det är nog därför som jag har så lite hår kvar.

*****

Idag är väl de flesta tecknen okej, det är väl egentligen bara två som är lite skumma:

Det för klubban mellan benen, kan bli väldigt fel ibland. Och så det för beträdande av målvaktsområdet. Ger på nåt vis en liten känsla av julstämning.

"Vid ett hus i skogens slut, liten tomte tittar ut"

Tomten, kan ju dessutom ibland, också vara domaren.

*****

Läste i regelboken för ishockey, alldeles i början:

Ishockey spelas på en yta av is som kallas banan.

Fascinerande.

*****

Mitt livs snabbaste utvisning för upprepade förseelser är 6 (sex) sekunder efter matchstart. Faktiskt. Tekning och så knack-knack-knack tre gånger på skaftet så var det klart.

Allt är möjligt.

Det kortaste tid det tagit innan en utvisad spelare åkt ut igen är cirka en (1) sekund. Direkt ut ur utvisningsbåset när utvisningen var klar, ut med benet, fälla en motståndare och så bara och gå och sätta sig igen.

*****

Spelare kan vara riktigt töntiga också. En spelare från Säter (han får vara anonym) som jag gett matchstraff som domare, slog till mig i magen när vi tackade efter match då vi mötte varandra som spelare.

Snacka om att vara hjärndöd. Det man kan man trösta sig med är att hur man än beter sig så kommer man alltid att vara överlägset bättre än såna människor.

*****

Och så en riktig klassiker av legenden Mats StrandbergRadiosporten. Den där han inte riktigt har koll på sifforna i Lottoraden.

Strandberg:
”Lotto, den rätta lottoraden. Spetsa pennorna. Rätta lottoraden, alltså:1, 8, 1, 3, 1, 6, 1, 7, 3 och 3, 3, och en 4.”

Kollega:
"Vi tar om den där lottoraden, Mats Strandberg, för att vi har kommatecken emellan"

Strandberg
”1, 8, 1...”

Kollega:
”Nej... nu ska vi se här...”

Strandberg
”Är det fel på raden?”

Kollega:
”Nej, så här ska den låta istället. Vi tar om det alltihop. Ni glömmer vad ni har hört nu. 1, 8, 13, 16...”

Så enkelt och lågmält, och ändå så makalöst roligt.

*****

Har just sett en fantastisk första halvlek i CL-finalen mellan Chelsea och ManU. Okej, Pelé och Maradona, men sen måste Christiano Ronaldo vara den tredje bästa fotbollsspelaren genom tiderna. Och fortfarande så ung. Snabb, stark, gör allt i fart, gudomligt spelsinne, målskytt och en fullkomligt bländande teknik. Det räcker egentligen med ett ord: Fulländning.

Det är oerhört vackert att se på när han spelar fotboll.

*****

Nu ska jag koka lite te, äta limpmacka och sen ladda för andra halvlek.

*****

Att medge att du inte vet vad du inte vet - det är kunskap
/Nordström/

Inga kommentarer: