måndag 7 april 2008

Jag tror vi avvaktar lite

Under en period efter det att jag slutat döma på den nivån själv gjorde jag en del uppdrag som domarobservatör i elitserien. Nån gång mot slutet av 90-talet skulle jag observera bröderna Öberg (jo, en av dom är den Stefan som dömer nu i elitserien) i en match på Lugnet mellan IBF Falun och Fornudden. Vill från början tala om att de gjorde en bra match men däremot hände en grej som är riktig klassisk.

Matchen är ganska jämn och i mitten av andra perioden får en spelare i IBF Falun, som det ser ut, bollen på handen, spelet går vidare, en faluspelare ligger, som det ser ut, ned och täcker, domarnas händer åker upp för avvaktande, Fornudden tar ut målvakten och spelar i 45 sekunder sex mot fem. När IBF Falun bryter, blåser domarna av och visar ut en spelare i -
Fornudden! För protest. Snacka om palaver...

Grejen var den att det enligt domarnas bedömning varken varit hands eller liggande spel på Falun och så hade nån spelare i Udden reagerat och protesterat och då åkte handen upp. Det vara bara som Öbergarna sa efteråt: "vi fick en fullständig blackout".

Kan man lugnt säga.

Men resten av matchen gick bra och det är väl tur man kan få göra misstag ibland.

*****

En annan rolig händelse var den i början på 90-talet när återigen IBF Falun spelade en avgörande match på Lugnet om att gå upp i elitserien. Den gången var legendaren Karl-Heinz "Kalle" Seiler domarobservatör. Om vi säger så här: domarparet hade inte sin mest lyckade dag. Kalle skrev så pennan glödde. Blad efter blad. Och såg väldigt arg ut.

Efter matchen skulle Olle "Fot" Sundström (själv gammal domare och kompis med Kalle) som då var lagledare i IBF Falun, gå in i domarrummet och hämta en kaffetermos efter matchen. Olle knackar på, och man hör ett KOM IN! Olle stiger in lite försiktigt och där har Kalle genomgång med domarna. Eller genomgång. Snarare rättegång. Han ser forfarande lika bister ut. Olle tar termosen och säger lite tyst till Kalle: vi ses då, Kalle. Kalle tittar på Olle, sen på domarna, och så på Olle igen och säger:

- Ja du, Olle. Du och jag, vi kommer att ses igen vi.

Snacka om sågning.

*****

Jag satt även med i SIBF:s disciplinnämnd ett år och där vi fick in en del anmälningar. Tänk så olika den anmälde (spelaren) och den anmälande (domaren) kan se på saker och ting. En spelare hade under en match slagit en domare (!) i magen med klubban efter att ha blivit missnöjd med ett domslut. Självklart fick han matchstraff. Vittnen fanns dessutom. Nu till det roliga: i spelarens försvarsbrev skrev han så här:

Jag var så besviken på mig själv och började svinga klubban runt i luften men visste inte var jag skulle göra av den. Och så tappade jag den helt plötsligt.

Han fick ett års avstängning.

*****

I morgon skall jag till - Clas Ohlson i Insjön. För första gången sen en skolresa i lågstadiet. Typ hundra år sen alltså. Där jobbar en legend. "The Big Kahuna", Peter Bergestål. Få se om jag hinner hälsa på honom.

Nu skall jag äta tekaka och dricka te.

*****

Titta aldrig högre än vad du kan se.
/Nordström/

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Impressora e Multifuncional, I hope you enjoy. The address is http://impressora-multifuncional.blogspot.com. A hug.

Mister Micke 1988 sa...

Känner igen mig i en liknande situationer. Jag som bor i Haninge kommer ihåg när AIK mötte Haninge Udden. Det stog 3-1 till AIK. Conny Vesterlund som då redan hade gott till AIK ger tror det var Fischerström (Kommer inte ihåg exakt vem) en bentackling. Dommarna tar upp händerna för avvaktande utvisning. Felet var bara att när AIK tog bollen så tog man ner händerna. AIK gjorde 4-1 och matchen slutade 4-3.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=672&a=254034&previousRenderType=8

Vet tyvvär inte hur man gör länk...