onsdag 26 mars 2008

Att göra en Kallebergare

Om det kommer in en boll på planen under nån match i Dalarna, är risken mycket stor att man kan få höra någon av följande kommentarer: "Åh, en Kallebergare!" eller "Är Kalleberg här?" Detta har följande bakgrund: En gång i början av 90-talet möttes HSK IB (från Falun, den förening som senare tillsammans med Falu IBK blev IBF Falun) och Kristinebergs AIS från Mora i division 2 herrar. Matchen var helt avgörande för vilket lag som skulle åka ur serien. Matchen står och väger och är mycket jämn.

På läktaren sitter en minst sagt berusad (han var riktigt as-kalas) spelare från distriktets norra trakter. Han har för avsikt att spela för ett annat Falulag, gamla klassiska BIK Lugnet, kommande säsong. Sitter där och skrålar och hejar på Kristineberg. När matchen är som jämnast kommer HSK tre mot en i en kontring (Per "Avenyn" Lindberg, Urban "Numera Pixbo" Jansson och Peter "The Big Kahuna" Bergestål - hyfsad lina för resten) och skall gå mot avslut då helt plötsligt denne person kastar in en boll på planen mitt in i kontringen till den som är bollförande.

Jag tvingas, och det är definitivt min över tjugoåriga karriärs bittraste avblåsning, blåsa av spelet och så blir det tekning. Matchen spelas vidare, jag tror det blev 5-3 till Kristineberg och HSK åkte ut och Kristineberg klarade sig kvar. Så bittert. Gissa om HSK:arna var arga? Personen i fråga kastades ur hallen, och fick heller inte spela för BIK Lugnet kommande säsong. Och fick dessutom rejält med spö av The Big Kahuna Bergestål.

Att göra en Kallebergare. Inte direkt omtyckt.

*****

Vem i Pixbos herrlag hittade hästens hår? Christoffer van Manen.

Måste säga, att den var lite klurig...

*****

När man är en bonnläpp från landet som jag är så säger man "Jag dömde en bra match härom dagen". Detta kunde man dock få höra på den gamla goda tiden av Stockholmsdomarikoner som Göran Berg, Roffe Nåmark eller Roger Nyström (Så jäkla härliga killar alla tre som betytt oerhört mycket för innebandyn i Sverige):

- Tjena Nordström! Haru flöjtat nåra schyssta fajter på slutet rå?

Flöjtat nåra fajter...

*****

Sista delen av fantastiska, underbara och kultiga föreningsnamn inom innebandy version 2.0 skall inte undanhållas er längre:

IBK Citron - varifrån kom dom? Sur-ahammar?

Assist BoIS - spelade sig ända in på mållinjen

Fortuna IBK - laget som litade på turen

Pepparrotens IK - ett starkt lag

Avenyns IBK - alltid öppen gata i försvaret

Vita Fläckens IBK - fanns inte med på kartan

IS Beduinerna - spelade alltid på neutral plan


Som Sjöstrand skulle sagt; that's all for now folks!

Men det kanske blir en vända till om jag hittar någon gömma med namn nånstans...

*****

Listan idag: 20 klassiska spelare från fotbolls-VM i Spanien 1982:

Paolo Rossi, Italien
Bruno Conti, Italien
Thomas N'Kono, Kamerun
Roger Milla, Kamerun
Lothar Matthaus, Västtyskland
Hans-Peter Briegel, Västtyskland
Diego Maradona, Argentina
Erwin van den Bergh, Belgien
Peter Shilton, England
Terry Butcher, England
Jean Tigana, Frankrike
Jose Antonio Camacho, Spanien
Norman Whiteside, Nordirland
Junior, Brasilien
Socrates, Brasilien
Zico, Brasilien
Kenny Dalgleish, Skottland
Rinat Dasajev, Sovjet
Zbigniew Boniek, Polen
Michel Platini, Frankrike

Ståpäls...

*****

Det är tur att smaken är som baken, det vill säga delad. Innebandymagazinet hade en lista i nya numret på de bästa spelarna i Elitserien/Superligan under perioden 97-98 till 07/08. På 20:e (!) plats hamnade Jonte Kronstrand, på 17:e (!) Magnus Augustsson och på 10:e (!) Martin Olofsson. För mig som följt elitinnebandyn under åren 1984 - 2008 så är det helt självklart att dessa tre, plus Christian Hellström - är de bästa spelare vi haft genom tiderna, även i jämförelse med dagens spelare. Och inget ont om de andra för det.

Känslan, tekniken, farten dom utförde sin innebandy i (inte stillastående...), spelförståelsen och den fysik som behövdes för deras typ av spel finns det ingen som kommer i närheten av idag. Dessa var kompletta. Och ännu viktigare - de var riktiga profiler. Och förebilder som definitivt INTE höll på med en massa skit. Och detta tycker jag inte för att de spelade på 80- eller 90-talet, även om jag gillar de decenniernas innebandy så är det inte av nostalgiska skäl jag rankar dom högre utan det är i den faktiska jämförelsen med dagens spelare.

Men som sagt, tur att smaken är olika. Annars skulle allt vara bra tråkigt.

*****

Diskmaskinen skall plockas ur, tvätt hängas, plockas ihop efter småttingarna. A working class hero is something to be!

*****

Man skall inte såga av den gren man själv sitter på
/Nordström/

Inga kommentarer: