måndag 17 mars 2008

Innebandy - en maktfaktor?

Dalarna har alltid varit ett av föregångsdistrikten vad gäller innebandy. Så här skrev sportchefen på Falu-Kuriren, Per Malmberg i en krönika redan 1992:

"Innebandyn blir en maktfaktor i svensk idrott i framtiden. Sporten har allt. Närhet till publiken som ishockeyn, det snabba tempot, växlingarna, också det som hockeyn, värmen och komforten med varmt på läktarna. Innebandyn är som jag ser det, mer likt hockeyn än den besläktade bandyn. Därför har den också alla förutsättningar att slå rot hos den breda allmänheten och bli en storsport. Men det är en bra bit dit. Fortfarande är sporten under uppbyggnad."

Sportchefen fortsätter med att slå sig för bröstet:

"Vi (Dalarna) har lag i högsta serierna och det sjuder en härlig törst i innebandykretsarna. Vi har en stark topp och en imponerande bredd. Det spelas innebandy i nästan varenda by i landskapet. Där det finns en gymnastikhall spelas det innebandy. Det är framför allt ungdomarnas sport. Dalarna blev innebandyns första distriktsförbund den 5 juni 1983. "

Lavinen rullar fortfarande, påpekar sportchefen i sin krönika med rubriken: Innebandyn blir framtidens idrott.

Han visste nog inte hur rätt han hade.

*****

Har hittat en bunt med nya härliga föreningsnamn. Presenteras inom kort...

*****

AIK vann igen och nu ser det väl lite tungt ut för IBF Faluns herrar. Täby vann i sudden mot Storvreta. Är det dags för upprepning av förra årets slutspel tro? Kom igen Poeten! Och Dalen krossade Pixbo. Oväntat.

*****

Första gången jag pluggade på Högskolan gick jag bland annat med fyra killar från Ludvikaområdet. Alla mycket trevliga och roliga, och alla blev efter utbildningen faktiskt kvar i Falun. En av dessa, vi kan kalla honom Saxdalen-Janne, fortsatte jag att umgås med och jag lyckades också få honom att börja spela innebandy, både som utespelare och som målvakt. Trots att han var gammal fotbolls- och ishockeyspelare. Han var mycket bra i mål trots att han stod i nån gammal ful gul bandy- eller hockeyhjälm med galler...

En gång var vi ett stort gäng som skulle fira nyår tillsammans, mest innebandyspelare. Janne var glad och uppåt och gick och blandade grogg (det var ju nyårsafton trots allt) och skojade och pratade med folk hela kvällen. Han hade en flaska med klassisk Absolut i och en stor petflaska med Sprite. Det som var konstigt att han blev väldigt, väldigt full på kort tid. Trots att han inte drack nåt mer än nån annan.

Vi började ana oråd när han precis skulle börja på att fyra av raketer för att fira av tolvslaget.

Klockan elva. Och inomhus.

Det visade sig till slut att det inte alls var Sprite i petflaskan. Utan sprit. Han hade tagit fel flaska hemma och fått med sig en icke fabrikstillverkad sort. Där hade den gode Janne gått hela kvällen och blandat grogg på Absolut och hembränt. Snacka om att dricka rent... Eller som målvakts-Ove "jag är svart och han är vit" skulle sagt: Busgroggar!

Nåja, vi fick lugn på honom och han skämdes som en hund dagen efter. Och mådde som en sån också.

Man ska inte blanda.

*****

Hittade min gamla Unihoc Original på garagevinden. Lovar att ta ett kort och publicera.

*****

Gamle domarkollegan, lagkamraten och legenden Peter "The Big Kahuna" Bergestål kan på ålderns höst åter igen få chansen att spela i division 3. Lagkapten som han är har han lett sitt lag Kingsgårdens IBK till en andra plats i division 4 Dalarna, vilket kan innebära kval. Han är verkligen still going strong och hela laget vimlar för resten av gamla spelare från 80- och 90-talet och de spelar en fantastiskt rolig innebandy fortfarande. Och alltid med glimten i ögat. Som "The Big Kahuna" själv uttryckte det: vi skulle ju kunna vara, inte bara farsa, utan morfar också åt en del av spelarna i de andra lagen.

*****

Bild från en fritidsgårdsturnering 1982 mellan Grycksbo 1 och Hälsinggården 1. Fascinerande... Notera de små målen. Notera klubborna - Unihoc Original minsann! Notera ringarna i taket, klassiskt. Notera även kortbyxorna modell Ralf Edström i VM i fotboll - 74.


- Vad då hopp? Vad då hands? Ääh! Du ska inte va' så petig domarn!

*****

Nu måste linserna tas ut innan de fastnar. N8 N8!


*****

Det man gör gärna gör man i regel bra
/Nordström/

Inga kommentarer: