onsdag 6 februari 2008

En mot alla, Alla mot en

Man har väl slängt in nåt hat-trick nån gång och ändå fått stryk. Det får man köpa (laget går ju dessutom alltid först), det finns alltid dom som har det värre. Ta till exempel Jocke Östlund. En inventarie i föreningslivet både i fotboll (Falu BS och Sundborn) och innebandy (klassiska BIK Lugnet och Sundborn, IBF Falun Ungdom), och både som spelare och ledare.

Once upon a (long) time (ago), far, far away in Rättvik hade jag jag coachat Falu IBK:s damer mot Boda IBK borta. Matchen efter skulle Boda IBK:s U-lag för herrar spela mot BIK Lugnets dito, där Jocke Ö (som extrainkallad A-lagsspelare) skulle vara med. Det blev dock strul redan från början. Matchen skulle spelas sent en onsdagkväll så det fanns för det första ingen sekpersonal (läktaren var tom...) och dessutom kom inte domarna. Vilket innebar att jag fick hoppa in och döma i träningsoverall och två av mina IBK-tjejer fick stanna kvar och sitta i sek... Bara i innebandy på 80-talet mina vänner, bara i innebandy på 80-talet.

Tillbaka till matchen. Jocke Ö var glödhet och gjorde helt osannolikt 11 mål. BIK Lugnet vann matchen med...

inga mål alls. Matchen slutade 12-11 till Boda.

Alltså, hur känner man sig och vad säger man när man gjort elva mål i en match och ändå fått stryk? Och hur är det möjligt? Det är nog det mest skruvade jag varit med om inom det området. Man måste nog bara skratta åt det...

Jag menar, tänk er:

1-0 Boda
-Härligt Jocke!
2-1 Boda
-Bra Jocke!
3-2 Boda
-Hat-trick Jocke!
4-3 Boda
-Suvve, Jocke!
-Fan vad härligt Jocke!
5-5 Boda
6-5 Boda
7-5 Boda
-Kanon, Jocke!
-Nu får du ge dig, jocke!
-Fantastiskt, Jocke!
8-8 Boda
9-8 Boda
-Världsrekord, Jocke!
-Underbart, Jocke!
10-10 Boda
11-10 Boda
-Otroligt, Jocke!
12-11 Boda

Gör mål då, Jocke!

*****

Miss Blue med Vincent är en otroligt skön låt. En blandning av Herman & the Hermits från 60-talet, en nypa 80-tal, lite 90-tals-dance och så en del jag vet inte vad.

*****

En kvinna satt och fyllde i ett kvällstidningstest där bland annat frågan "anser du att du är normalviktig" dök upp. Hon läste frågan högt för sig själv och hennes 9-årige son lyssnade och funderade. Sen sa han:

- Nää, mamma, du är inte normalviktig - du är ju jätteviktig!

Tänkvärt.

*****

Det har vart en hel del efterspel efter matchen Falun - AIK och spelarna har blivit kallade både svin (av förbundets scoutingansvarige Stefan Edberg) och intelligensbefriade halvapor (av TV4-gurun Michael Fasth). Hårda ord av personer som är så pass officiella. Man kan däremot ha åsikter och uttrycka sig på olika sätt, och observera nu att jag inte hänger ut nån speciell person eller nåt av lagen, men:

- Det är patetiskt att se och höra vuxna människor bete sig - och framför allt snacka - som ett antal gjorde under matchen. Och att en del spelare enbart är ute efter att skada motståndare, vilket är sorgligt att se.

- Man måste också tänka på att man är landslagsmän och/eller stjärnor och förebilder för tusentals ungdomar och att man inte kan bete sig hur som helst. Som vuxna gör, så gör barn och ungdomar. Är det okej för en landslagsspelare/stjärna att bete sig sådär, då är det OK för alla.

- Och slutligen (som andra varit inne på också), det går inte att gömma sig och säga att det är slutspelsstämpel på matcherna och att det är därför man beter sig som man gör. Det är bara kvalificerat skitsnack. Och dessutom, ska man få bete sig hur som helst bara för att det är slutspel?

Nej.

*****

Oj, det blev allvarligt.

*****

Men livet är upp och ner. Fråga bara skidåkarna. Ibland åker dom Off Pist och ibland blir dom Pissed Off.

*****

Life goes up, life goes down, the truth is somewere in between
/Nordström/

Inga kommentarer: