tisdag 19 februari 2008

Vad var det som flög förbi?

I slutet på 80-talet och början på 90-talet fanns det fyra riktigt bra juniorlag i Faluns innebandy: Falu IBK, HSK IB, BIK Lugnet och HAIK. Matcherna mellan dessa kryllade av A-lagsspelare och var alltid tuffa och sevärda. Det var inte ovanligt med 150-200 personer i publiken. Eftersom det var många derbyn var de ofta heta också.

Under en Isostar Cup i C-hallenLugnet skulle en helt avgörande match spelas i herrjuniorklassen mellan HSK och BIK Lugnet. BIK var tvungna att vinna, för HSK räckte det med oavgjort. I HSK spelade bland andra bröderna Olsson (Anky och Freak), och i BIK Mattias Rokka, Royne Jonsson med flera.

Domare var jag och Micke Nordström (vi är inte släkt), en lugn herre från Gustafs. Matchen var oerhört tät - och tuff. BIK Lugnet tog ledningen med 2-0 men HSK fick två straffar (båda knappa men klara) och satte en av dom. Redan här var det irriterad i BIK.

(En rolig parentes är att jag och Micke i exakt samma sekund på varsitt håll i hallen visade ut varsin broder Olsson på 2+5 för olämpligt uppträdande. Redan då mina vänner, redan då. Jag tror dessutom att det var första matchen som deras mamma såg...)

Matchen flyter på, ställningen 2-1 till BIK, kom ihåg att oavgjort räcker för HSK. När det bara är drygt en minut kvar lyfter HSK in en långboll mot BIK:s mål varpå en av backarna hoppar upp och stoppar bollen. Jag tittar på Micke; ska han våga ?- sakta höjer han armarna, korsar dem och visar strafftecknet. För tredje gången i matchen. Oerhört starkt. Ganska hårda protester, men ändå relativt sansat. HSK sätter straffen, 2-2. Ilska hos BIK, såklart, men fortfarande efter omständigheterna lugnt. Matchtiden rullar ut, slutsignalen ljuder. Och det var då allt började.

HSK vidare, vild glädje såklart. Det var det däremot inte hos BIK. Så här i efterhand vet jag att jag inte riktigt hade koll på allt som hände. För det var nämligen omöjligt. Dock fanns matchen inspelad på video.

Jag vet inte vad man skall jämföra med. Men tänk er ett barslagsmål på den gamla Vilda Västern, eller ett rockband som slår sönder ett hotellrum.

Vi tog fem matchstraff, och enda anledningen till detta var att vi inte hann med att se fler. Vi kunde nog ha tagit hela laget plus ledarna.

Folk skrek, det flög klubbor, bollar, flaskor, väskor, en av burarna, och - och detta är helt sant - en sargbit över planen. En spelare skruvade av korken på sin flaska och hällde vatten på Micke. Jag fick ett par lågskor på mig. En styrelseledamot i BIK kommer nedspringande från högst upp på läktaren i BIK-jacka och sparkar sönder en sargbit. Ett fullständigt kaos som varade i några minuter.

Denna match som spelades sent en lördagskväll var omtalad i säkert tio år efteråt. Micke hävdar bestämt att det på hans gravsten skall stå: Jag dömde matchen.

Som nämnts fanns alltså matchen inspelad på video. Det bästa med det var att det på denna video syns oerhört tydligt att alla tre straffarna var helt korrekta.

Tänk att man skall ha rätt jämt.

*****

*Pool tog en härlig seger mot Inter i CL idag! Överlägset bäst på plan var ytterbacken Steve Finnan, möjligen i konkurrens med stackars Cordoba i Inter innan han blev skadad. Detta blir nog svårt för Zlatan & Co att vända...

*****

Nya, coola föreningsnamn, part II:

I en match mellan

IK Rigel
och
IBK Haspel

måste spelet bli oerhört låst.

Tänk er en turnering mellan

Absolut,
Skogsstjärnan,
Föreningen Finlandia
och
Ösets BK

Snacka om att uttrycket spela med fullt lag på banan skulle få en helt annan innebörd.

Andra roliga namn är:

IF Trojka
Poseidons IBK
FK Helios
Ragnhild
Bishops
TV-Ljudcenter
Pythagoras BoIS

Part III ligger på vänt...

*****

Brorsan hade en gång en lärare på gymnasiet som var allmänt vimsig och dessutom såg väldigt dåligt. Han ställde frågor till eleverna på lektionerna enligt två alternativ:

Det ena var genom att läsa ur klasslistan, vilket såklart innebar att elever som var frånvarande ganska ofta fick frågan varpå han blev jättearg för att inget svar kom.

Det andra var genom att säga till exempel: Du på tredje raden närmast fönstret. Detta eftersom som han inte såg vem det var.

Utomjordiskt roligt blev det därför den gången när några killar hade ställt in en GB-glassgubbe längst bak i klassrummet vid en bänk.

Och den fick frågan.

*****

That's all for tonight!

*****

För att komma till källan måste man simma mot strömmen
/Nordström/

Inga kommentarer: