fredag 12 oktober 2007

Stjärncupen - Rest in Peace

Stjärncupen - denna cupernas cup inom innebandy - levde ett kort men intensivt liv under åren 1990-1998 (tror jag). När det var som mest lag var det nog närmare 500 lag med. Massor av hallar, spelare, domare, publik och framför allt funktonärer passerade revy. Stjärncupen var verkligen en mastodonthändelse. När den var som bäst var standarden otroligt bra, allt från elitklassen ned till yngsta ungdomsklass. Det var dessutom mixedklass, motionsklass och jag tror till och med att de hade klass för skollag nåt år.

Tyvärr gick det fort nedåt på slutet, de sista två åren sjönk både deltagarantalet och klassen på lagen. Det blev tyvärr lite för mycket suparavslutningscup i stället för den största innebandyhändelsen under säsongen. Jag hade fördelen att var med flera år, både som spelare, tränare, domare och som domaransvarig från SIBF:s sida. Vilket innebär att man har många minnen, både roliga och trevliga såväl som dråpliga och kanske lite mindre roliga.

*****

På väg från en dömning såg vi en ledare ligga i diket (!), mycket mycket berusad. Vad som inte gjorde saken bättre var att han var ledare i Torshälla.

IOGT-NTO Torshälla.

*****

Samme ledare var för övrigt även domare (inte samma år som tur var). En gång hoppade axeln ur led men han vägrade att ge upp och dömde då med armen i en mitella. Detta tyckte österrikeättade domarlegenden Kalle Seiler var mycket roligt. Han satt på läktaren och ropade: Vischa schstraff, x! Vischa hög klubba, x! Kalle hade humor han. Rå men hjärtlig.

*****

Turneringen spelades ju dygnet runt med massor av matcher i mängder av olika hallar vilket innebar att det då och då inte dök upp nån domare. Jag har därför sett människor som hoppat in döma i:

Träskor
Hawaiiskjorta
Kostym

*****

En domare, Jan-Inge Sörensen, dömde ett år 85 matcher på 5 dagar! Han hade för övrigt en streamer på bilen där det stod: Västernorrlands bäste domare. Ödmjukt? Nja. Med sanningen överensstämmande? Nja.

Han var i alla fall Västernorrlands meste domare.

*****

Vanliga lag checkade in genom att skicka fram nån lagledare som fyllde i nån lista. Balrogs herrar checkade in genom att åka in på inlines i sina Nikekläder, kasta in golfbagarna bakom personalen och säga "Nu är vi här, nu kan turneringen börja!", varpå de åkte ut igen ner på city. Ödmjukt? Nja. Med sanningen överensstämmande? Ja.

Nånstans här började hypen och legenden om Demonerna från Balrog.

*****

Ett år var det faktiskt 40 000 kronor i första pris i elitklassen.

*****

Ett annat år ställde poplaget PIF Södertälje upp med oerhört få spelare. Ryktet gör gällande att resten befann sig i en helt annan bur...

*****

Det var även under en Stjärncup som Tom Wester försökte kasta över 100 km/tim. Han tillbringade timmar vid speedshootingmaskinen.

Allt slutade med en muskelinflammationen i kastarmen.

*****

Har även sett en fantastisk match i Universalen. Dock inte i innebandy. En spelare i NB87 skulle gifta sig och fick under svensexan gå en boxningsmatch i mittcirkeln mot en riktig boxare.

Har aldrig sett nån springa så mycket under en boxningsmatch utan att slå ett enda slag.

*****

Samme blivande man fick även stå i mål och folk fick skjuta på honom. Tre skott för fem kronor. Haken var att han bara hade susp och hjälm. Inget annat. Alla var snälla och sköt lite fjuttisar på honom. Sen kom Stefan Skantz, en ung kaxig spelare från IBF Falun som låg på tio-i-topp på speedshootinglistan. Skantz slängde ner en femma i burken, flinade, lade upp bollarna på rad och drog på tre slagskott. Smack!-Smack!-Smack!

Rött var bara förnamnet.

*****

När jag och brorsan dömde en match så blåste Håkan plötsligt av för inslag fast bollen tog mitt i sargen. Varken jag eller lagen fattade nånting. Håkan klagade på att han såg konstigt och att han hade ont i ögat. Man kan ju få ett hårstrå i ögat, men Håkan hade fått en - garnbit!

Jag dömde resten av matchen själv.

*****

Under en final i division 3-klassen för herrar hällde en spelare i ena laget vatten ur sin flaska på halva andra laget när han gick förbi i pausen. Slagsmål utbröt. Alltså i pausen. Fantastiskt.

Ett annat jätteslagsmål utbröt mellan IBF Falun och Fornudden IB i en semifinal i herrjuniorklassen. Någon slog Andreas Olsson i Falun på fingrarna varpå Fredrik Olsson slog av klubban mot den spelaren och sen var kalabaliken igång. Ovanligt förresten att The Olsson Brothers var inblandade. Privat är de dock hur snälla som helst. Och trevilga. Spelare, ledare samt publik deltog i ett riktigt gammalt hederligt rallarslagsmål i grupp. Detta tog säkert 20 minuter att lösa upp. Efter detta ställde lagen upp och domaren blåste igång matchen igen.

I spel fem mot fem...

*****

Har även dömt Håkan Loob i cupen. Jag tror Boltic/Färjestad hade nåt lag i division 4-klassen.

Dom var rätt så bra...

*****

Thomas Brottman var nåt år både spelare i herrlaget och coach i damlaget i Balrog. En gång var det bråttom mellan matcherna så "Brolle" fick åka med oss i Håkans Camaro iförd matchdräkt. Dock med fötterna utanför eftersom skorna luktade så illa... Han tyckte dock det var kul att åka i, som ha uttryckte det, div-domarnas divbil...

****

En grej som däremot inte var så bra eller upplyftande för sporten var när en landslagsback och stor profil hade gått till final i Speedshootingen elitklass. Problemet var bara att hans lag hade åkt ur och spelaren i fråga var minst sagt onykter. Faktiskt riktigt askalas. Kommer ut på planen i badtofflor med en öl i ena handen och en bagett i den andra. Lånar en klubba som är alldeles för lång, missar bollen två gånger och skjuter sen iväg ett skott på 47 km/tim. Snubblar sen iväg.

Pinsamt sa Bill. Patetiskt sa Bull.

*****

Selle och Limmet är galna. Dom ska ha ett Blogginferno med oavbrutet skrivande till på måndag. Men är det några som kan klara det så är det dom.

Limmet och Mr Klister, är det några man kan fastna för så...

*****

Måste också säga att Koppens blogg är bra.

*****


How can we sleep when our beds are burning
/Nordström/

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej. Roligt skrivet, och många roliga minnen från Karlstad,Universalen och själva turneringen.
Tänkte på händelsen med Torshällaledaren. Dom är ju från Eskilstuna, vilket vi i Skiftinge AIK var. Han var nog bara besviken över att dom blivit utslagna av oss :). Nja, vet ju inte om det var samma år, men det känns lite troligt. /Ronny