onsdag 12 september 2007

Vart har det kloka spelet och hårda arbetet tagit vägen?

Satt tidigare i somras på en fotbollsmatch med en gammal polare som är fotbollsspelare men som även spelat innebandy på rätt hög nivå. Vi diskuterade kunskapsnivån idag jämfört med förr. På elitnivå (alltså elit, division 1) är alla bättre, men vi var båda rörande överens om att på övrig seniornivå, säg div 2-3-4-5 och juniornivå så är kvaliteten överlag sämre än förr, både i innebandy och fotboll.

Visst, alla fotbollsungdomar kan lägga upp bollen på nacken och springa över halva plan, och alla innebandyspelare kan zorra sig förlamade i handleden. Men var är lagspelet? Passningsspelet? Spelförståelsen? Dessa tre komponenter har stannat eller gått bakåt i utvecklingen. Vi såg gång på gång (detta var div 3 herrar) hur spelarna dribblade bort sig, passade fel/slog passen i fel lägen och framför allt, gick bort sig i försvarsspelet.

Vad beror det på då? Vi visste inte riktigt, men en orsak torde vara att allt blir så allvarligt och elit så tidigt, att man inte får leka, att man inte får hålla på med flera sporter utan måste specialisera sig, vilket innebär att man får en smal tunnel att idrotta i.

En annan orsak är nog att man byter förening och lag hur som helst nu för tiden, ingen spelar för laget utan för sig själva. Sen skall allt vara så flashigt, man skall sticka ut och visa upp sig vilket gör att allt fler och fler blir individualister.

Idag när vi gubbgäng spelar veteranmatcher mot dagens ungdomslag brukar vi slå dom rätt så ofta. Det är nämligen enkelt: står vi bara kvar så snurrar/dribblar dom sig tillbaka dit vi står förr eller senare. Visst, de är snabbare, de har bättre teknik, de är bättre tränade (förhoppningsvis), de har definitivt bättre material än vad vi hade men: vi har överlägset bättre försvarstänk, bättre spelförståelse och framför allt, ett mycket bättre lag-och passningspel.

Sen tror jag också det ligger lite i tiden; nya sporter kommer hela tiden fram, där tonvikten på hårdträning och lagarbete inte längre är prio ett. Vi kommer nog aldrig att få några mer Wassberg eller Svan i Sverige. Det finns inga som är beredda att lägga ner den tid och kraft som krävs.

Däremot kanske vi får ett antal världsmästare i snowboard, wakeboard eller varför inte whiteboard. Och förmodligen, ganska troligt, i Counter Strike.

*****

Oj, så allvarligt det blev.

*****

Läste att CJ fått en samling med Ulf Lundells samtliga texter. Jesus. Då har du att göra ett tag!

*****

Vem använde mest toapapper i världshistorien? Ali Baba med dom förtio rövarna.

*****

Apropå Lundell, tänk på dottern, Sanna. Att ha Tuffe Uffe som pappa och Mikael Persbrandt som livskamrat. Hon kan inte ha tråkigt en enda sekund...

*****

-Domarn', domarn', det var ju spark!
-Nej, det var det inte.
-Var det en bob då?

*****

Monte Negro - Sverige i fotboll. Hur många länder finns det? En gång i tiden kunde jag alla världens huvudstäder. Efter delning av Ryssland, sönderfall i hela Balkan, en massa sultanat (så kan det väl inte heta?) överallt i världen är det ju verkligen Mission Impossible nu för tiden.

*****

En av mina allra bästa vänner är Tom Wester, gammal målis bland annat i AIK och Haninge, men faluspelare från början. Vi har spelat många oförglömliga matcher tillsammans och delat mycket vansinnigt rolig fritid. Om honom finns mycket att säga: att berätta allt skulle fylla bloggen varje dag i ett par års tid. Han var en oerhört duktig målvakt. Dock hade han förmodligen innebandyhistoriens sämsta utkast. Därför är dagens lista:

Tom Westers fem sämsta utkast:

5) I kinden på egen back, som sen dimper ned till forward som har öppet mål.

4) Så högt och löst att det fanns risk för att det aldrig skulle komma ner. När det gjorde det stannade det på sargen.

3) I egen stolpe och tillbaka i handen.

2) Snett ut till vänster rätt ut genom dörren till ett omklädningsrum.

1) Rakt bakåt, ut över sargen bakom målet, inslag till motståndarna på krysset.

Love you anyway, Tom!

*****

Kvällssmörgås eller fotboll på TV? Just nu känns det fördel pålägg och inte inlägg.

*****


With a little help from my friends
/Nordström/

Inga kommentarer: